Ajankohtaista

Hämäläis-Osakunnan toimenpiteitä koronavirukseen liittyen 13.3.2020

Hämäläis-Osakunnan toimenpiteitä koronavirukseen liittyen 13.3.2020

Hämäläis-Osakunnan kuraattori ja päävirkailijat kokoustivat perjantaina 13.3.2020 ja päättivät antaa seuraavat suositukset koskien osakunnan toimintaa lähitulevaisuudessa.

Suositukset ovat voimassa toistaiseksi, ja tilannetta seurataan aktiivisesti. Suositukset perustuvat viranomaisten, yliopiston ja THL:n antamiin suosituksiin, ja niitä päivitetään tilanteen edetessä. 

Näiden suositusten tavoitteena on minimoida COVID-19-viruksen tartuntariskit. Toivomme kaikkien pitävän erityisen tarkkaa huolta käsihygieniastaan ja tarkkailevan terveydentilaansa.

Oleskelu osakunnalla

Tarpeetonta oleskelua ja kokoontumista osakunnalla suositellaan välttämään toistaiseksi. Osakunnan tiloista ei missään nimessä saa tehdä omaa karanteenitilaa, vaan jokaisen tulee tartuntaa epäillessään jäädä kotiin. Muistattehan pestä kädet osakunnalle saavuttaessa ja sieltä lähtiessä.

Osakunnan toiminta ja tapahtumat

Hämäläis-Osakunnan tanssikerhon kurssit on peruttu ainakin maaliskuun loppuun asti. Hämäläis-Osakunnan laulajien harjoitukset on peruttu ainakin 17.3. Lisäksi osakuntabaari ja osakunnan kirjasto ovat suljettu toistaiseksi.

Suosittelemme virkailijoita ja muita toimijoita harkitsemaan jo sovittujen tapahtumien järjestämisen peruuttamista.

Pyrimme myös keksimään mahdollisuuksien mukaan uusia tapahtumakonsepteja, jotka kestävät muuttuvaa tilannetta ja soveltuvat epidemia-aikaan.

Kokoukset

Osakunnan maaliskuun kokous ja muut mahdolliset kokoukset pyritään järjestämään etäyhteydellä. Myös kerhoja ja valiokuntia suositellaan pitämään kokouksensa etäyhteydellä.

Päivystys

Osakunnan päivystävät virkailijat päivystävät toistaiseksi etäyhteydellä. Päävirkailijat tavoittaa normaalisti sähköpostitse.

Uusia magneettiavaimia ei jaeta tällä hetkellä. Jos haluat palauttaa magneettiavaimesi, ole yhteydessä osakunnan toiminnanohjaajaan sähköpostitse (toiminnanohjaaja@hamalais-osakunta.fi). Osakunnan kulunvalvontaa hoidetaan ja ovien aukioloa hallinnoidaan etänä. Kiireellisissä asioissa voit soittaa toiminnanohjaajalle numeroon 0445602290.

Osakunnan taloudenhoitajalle toimitettavat kulukorvaukset tulee lähettää sähköisesti osoitteeseen taloudenhoitaja@hamalais-osakunta.fi. Taloudenhoitaja ei käy toistaiseksi toimistolla hoitamassa paperisia kulukorvauksia.

Osakunnan sihteeriin voi ottaa normaalisti yhteyttä osoitteella sihteeri@hamalais-osakunta.fi. Osakunnan päivystyspuhelin (09 2522 5500) on auki 2h viikossa, ja ajankohdat ilmoitetaan nettisivun päivystyskalenterissa (https://hamalais-osakunta.fi/yhteystiedot). Päivystyspuhelimeen vastaa osakunnan sihteeri.

Hämäläiset pidot

Hämäläiset pidot joudutaan valitettavasti perumaan ennakkoon ilmoitettuna ajankohtana 21.3., ja asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin. Lisäksi juhlamestarit selvittävät mahdollisuuksia pitojen ajankohdan siirtämiselle. 

Hämiksen Wappu

Hämiksen Wappu 2020 joudutaan valitettavasti perumaan.

Lisätietoja

Kaikesta huolimatta toivotamme kaikille osakuntalaisille antoisaa ja turvallista kevättä ja toivomme, että osakunnan normaali toiminta kokouksineen ja muine tapahtumineen jatkuu mahdollisimman pian. 

Jos asiaan tai osakunnan toimintaan liittyen on mitään kysyttävää, älä epäröi olla yhteydessä!

Topias Tolonen
kuraattori
0405345896
q@hamalais-osakunta.fi

Aino Lehtinen
toiminnanohjaaja
0445602290
toiminnanohjaaja@hamalais-osakunta.fi 

Lue kokonaan

Osakuntabaari ja kirjasto suljettu toistaiseksi

Tiedote Hämäläisten ylioppilassäätiön koronavirustoimenpiteistä:

Viimeisimpien tietojen valossa Hämäläisten ylioppilassäätiö on päättänyt sulkea Hämäläisten talon Osakuntabaarin ja kirjaston toistaiseksi. Osakuntabaari on siis jo suljettu ja kirjasto sulkeutuu tänään perjantaina 13.3. klo 14.

Kirjaston laina-asioita voi hoitaa sulun aikanakin puhelimitse (09 694 2862) tai sähköpostilla (kirjasto@hys.net). Aineiston noutamisesta tai palauttamisesta pitää sopia ennakkoon edellä mainuituin keinoin.

Säätiön henkilökunta pahoittelee tilannetta ja asiasta tiedotetaan tilanteen muuttuessa.

Lue kokonaan

Hämäläis-Osakunnan tiedote koronavirukseen liittyen 12.3.2020

Hämäläis-Osakunta seuraa THL:n ja Helsingin yliopiston ohjeistuksia koronaviruksesta. Osakunta ilmoittaa tarkemmin toimintaohjeista osakunnan tilojen ja tapahtumien osalta huomenna perjantaina 13.3. yliopiston ohjeiden tarkennettua. 

Ethän saavu osakunnalle sairaana tai puolikuntoisena. Osakunta toivoo kaikkia jäseniään ja tilojaan käyttäviä pitämään erityisen hyvää huolta käsihygieniasta, pysymään kotona flunssaoireiden iskiessä ja tervehtimään iloisesti – mutta ilman kosketusta.

Lisäksi seuraavista ajankohtaisista tapahtumista lyhyet tiedotteet:

1) Mahdollisista poikkeusjärjestelyistä Hämäläisten pitoihin 21.3. liittyen tiedotetaan viimeistään alkuviikosta.

2) Koronaviruksen vaikutuksista Hämäläis-Osakunnan juristikerhon Tartton matkaan 17.-19.4. tiedotetaan mahdollisimman pian.

3) Hämiksen Wappua ei pystytä järjestämään aikaisemman laajuisena, ja asiasta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Seuraa myös osakunnan kerhojen tiedotteita esimerkiksi tanssikerhon osalta.

 

Lisätietoja:

THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19?fbclid=IwAR12UbKH7TC_qbhXsRsOsT9XfWkSlvetkr9ADjIn4qzjcqJkm5I9EGPPw10

HY: https://guide.student.helsinki.fi/fi/uutiset/koronaviruksen-vaikutus-opiskeluun-kysymyksia-ja-vastauksia?fbclid=IwAR1ls9TtfYhBq3NTeTrqz4CZx_BXjhsN2VFeGy6kCwOZtccqK6jc0JE6wV0

Hämäläis-Osakunnan tanssijat: https://www.facebook.com/groups/7538262156/permalink/10157003970767157/

 

Lisäksi yleisiä ohjeita:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta on antanut hyvät perusohjeet tartuntojen ehkäisyyn:

# Pidetään vähintään 1 m ’turvaväli’ jokaiseen kanssaihmisen, jolla on flunssaoireita.

# Pysytään poissa väenpaljoudesta ja tungoksesta.

# Ei osallistuta tapahtumiin, yleisötilaisuuksiin tai isoihin kokouksiin (pidetään ne etänä).

# Sairastetaan kotona.

Seuraavat ohjeet ovat mukaelma Hämäläis-Osakunnan tanssijoiden julkaisusta:

# Pidä kädet puhtaana. Pese kädet aina osakunnalle tultuasi ja poistuessasi.

# Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa.

# Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta käsienpesun jälkeen (3 painallusta)

# Älä koskettele käsillä kasvojasi suun ja nenän alueelta, jos kosket, pese kädet ennen muihin koskemista.

# Aivasta nenäliinaan tai käsivarren yläosaan, ei käsiin.

# Älä tule osakunnalle, jos olet sairaana tai puolikuntoinen.

Lue kokonaan

Hae osakunnan kesäisännäksi, haku päättyy 9.4.2020!

 

PALVELUKSEEN HALUTAAN:

 

Kolme kesäisäntää osakunnan kesäpaikalle Oittiin kesä-, heinä- ja elokuuksi 2020, yksi joka kuulle. Tehtävään kuuluu kesäpaikasta huolehtiminen leppoisissa kesämaisemissa ja mökkiolosuhteissa. Tehtävästä maksetaan palkkaa.

Vapaamuotoiset hakemukset toimitetaan Hämäläisten ylioppilassäätiön toimistoon 9.4.2020 klo 19.00 mennessä joko kirjallisesti tai sähköpostitse riikka.kauramaki@hys.net.

 

Lisätietoja työstä:

Kesäpaikkavastaava Lauri Hämäläinen, puh.  045 1588 050 tai lauri.a.hamalainen@aalto.fi.

Toiminnanohjaaja Aino Lehtinen, puh. 044 560 2290 tai toiminnanohjaaja@hamalais-osakunta.fi.

 

Tutustu myös osoitteeseen www.hamalais-osakunta.fi/osakunta/kesapaikka.

Lue kokonaan

Hämäläiset pidot Artjärvellä 21.3.

 

Hämäläisiä pitoja vietetään lauantaina 21.3. Artjärvellä. Ilmoittautuminen pitoihin on alkanut ja ilmoittautumislinkki on seuraava: https://hamis.nettilomake.fi/form/8937.
Viimeinen ilmoittautumispäivä on 1.3. Kannattaa olla nopea ja varmistaa paikkansa kevään iloisimpaan juhlaan!
Pitojen pukukoodi on kansallispuku tai tumma puku. Pitoihin järjestetään bussikuljetus, joka lähtee pitoaamuna osakunnan edestä klo 11.00. Illalla juhlapaikasta on kuljetus osakunnalle jatkoille.

Juhlan hinnasto:
– Hämäläis-Osakunnan jäsen 40 €
– Hämäläis-Osakunnan fuksi 30 € (kirjautunut osakuntaan joko syksyllä 2019 tai keväällä 2020)
– Muut 55 €

Maksutiedot ilmoitetaan ilmoittautumisen yhteydessä! Otathan ne varmuuden vuoksi itsellesi ylös.

Hämäläis-Osakunnan jäsenillä on mahdollisuus vuokrata kansallispuku tarjoushintaan 40 €. Puvut toimitetaan osakunnalle ja niitä voi sovittaa Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry:n tiloissa (Döbelninkatu 5, Helsinki) seuraavina aikoina:
* ke 4.3. klo 17–19
* ke 11.3. klo 17–19

Tästä linkistä facebook tapahtumaan: bit.ly/pidot2020

Lisätietoja juhlista saa juhlamestareilta Marialta (maria.anttila@helsinki.fi) tai Annilta (anni.kivimaki@helsinki.fi)

Lue kokonaan

Inspehtorinvaihtobileet 7.2.2020

Tervetuloa juhlimaan Hämäläis-Osakunnan pitkäaikaisen inspehtorin, professori Petri Pellikan inspehtorikauden päättymistä perjantaina 7.2.2020 klo 22:30 alkaen Tavastia-klubille!

HUOM: Osakuntalaisille on varattu myös n. 20 paikkaa aikaisemmin järjestettävästä karonkasta ja illallisesta. Ilmoittautuminen ja lisätietoja 21.1.2020 klo 12 alkaen täältä.
Samat tiedot löytyvät myös Facebookista.
Tilaisuudessa juhlitaan, seurustellaan ja kuunnellaan rock-henkistä musiikka. Tapahtuma kestää klo 02 asti, ja Tavastian baari on auki koko illan. Juhlassa esiintyvät rock-orkesterit Hillfields, Rector’s Nightmare ja Rautanöita, ja tämän lisäksi kuulemme mahdollisesti puheita ja puheentyylisiä avauksia.Tapahtumaan vapaa pääsy osakuntanauhalla, opiskelijakortilla tai yliopiston henkilökuntakortilla. Tavastia perii vierailta 3,5€ eteispalvelumaksun.

Juhlia edeltää osakunnan inspehtorinvaihtokaronkka, jossa Petrin inspehtorikauden aikaiset osakunta-aktiivit, muiden osakuntien inspehtorit ja yliopiston edustajat todistivat, kun inspehtorin käädyt vaihdettiin uudelle kantajalleen, professori Tiina Pauniolle.

Geoinformatiikan professori Petri Pellikka on toiminut Hämäläis-Osakunnan inspehtorina vuodesta 2006. Neljässätoista vuodessa ovat muuttuneet sekä yliopisto, osakunta, opiskelijat että maailma, ja hyvin todennäköisesti myös Petri itse. Petri toimii 7.2. asti inspehtorikunnan vanhimpana, ja lisäksi hänen toimikautensa aikana osakunnalla on toiminut esimerkiksi 45 osakunnan päävirkailijaa ja kahdeksan kuraattoria. Myös yliopistossa on tapahtunut muutoksia: Petrin inspehtorikautta ovat todistaneet niin yliopistolain 2009 muutos kuin neljä kansleria. Tänä aikana Petrin ohjauksen läpi ovat kulkeneet myös lukemattomat alan opiskelijat.

Juhla merkitsee myös professori Tiina Paunion inspehtorikauden alkamista. Paunio on psykiatrian ruotsinkielinen professori lääketieteellisestä tiedekunnasta, ja hän on ollut osakunnan aktiivinen jäsen 1980-luvulla.

Tilaisuudessa pukukoodina on tumma puku, arkipuku tai muu siisti asu. Lisätietoja tapahtumasta, käytännön järjestelyistä tai osakunnasta antaa kuraattori Topias Tolonen (q(at)hamalais-osakunta.fi, +358405345896).

Tapahtuman jälkeen halukkaiden juhlijoiden on mahdollista siirtyä jälkijuhlaan Hämäläis-Osakunnan tiloihin ylempiin kerroksiin.

Tervetuloa, pian juhlitaan!

Lue kokonaan

Osakunnan uudeksi inspehtoriksi on valittu Tiina Paunio

Hämäläis-Osakunta on valinnut joulukuun varsinaisessa kokouksessaan 16.12. osakunnan uudeksi inspehtoriksi professori Tiina Paunion. Paunion kausi alkaa 7.2.2020, kun vuonna 2006 aloittanut osakunnan pitkäaikainen inspehtori Petri Pellikka jättää tehtävänsä.

Paunio on psykiatrian ruotsinkielinen professori lääketieteellisestä tiedekunnasta. Hän on syntynyt Lempäälässä, asunut valtaosan elämästään Kangasalla ja identifioituu tamperelaiseksi. Hän on ollut Hämäläis-Osakunnan aktiivinen jäsen 80-luvulla, ja valmistui vuonna 1995 Helsingin yliopistosta lääketieteen tohtoriksi. Tutkimusorientoituneeksi professoriksi kutsuttu Paunio toimii lisäksi opetuksesta ja kaksikielisistä asioista vastaavana varadekaanina lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Hämäläis-Osakunta kiittää väistyvää inspehtoria kuluneista vuosista ja sujuneesta yhteistyöstä, sekä onnittelee lämpimästi ja innokkaasti vastavalittua inspehtoria!

Osakunta valitsee inspehtorikseen Helsingin yliopiston professorin, jolla on siteitä osakunnan kanta-alueeseen.

Lue kokonaan

Pekka Haavisto nimitetty Hämäläis-Osakunnan kunniajäseneksi

Hämäläis-Osakunta kutsui ulkoministeri Pekka Haaviston kunniajäsenekseen vuosijuhlassaan 16. marraskuuta 2019. Haavisto oli otettu tunnustuksesta ja muisteli kiitospuheessaan omia osakunta-aikojaan. Hän toi samaisessa juhlapuheessa esiin rauhanneuvotteluiden tärkeyden ja hämäläisen itsepäisyyden kiitellen myös nykynuorten aktiivisuutta yhteiskunnassa.

Perusteluissa kunniajäseneksi kutsumisesta kunniajäsentoimikunta kertoi ulkoministeri Haaviston osakuntaurasta seuraavaa: Pekka Haavisto syntyi vuonna 1958 Helsingissä. Äitinsä puolelta hämäläinen Haavisto liittyi Hämäläis-Osakunnan jäseneksi syksyllä 1976. Hän oli Hämäläis-Osakunnan Näyttelijät -kerhon puheenjohtaja, osakunnan hallituksen jäsen 1978–1979, osakunnan sihteeri 1982 ja osakunnan Hälläpyörä-lehden päätoimittaja 1983. Hän sai osakunnan harrastusmerkin 1979.

Lue kokonaan

Virkailijaksiko?

Vuoden lähetessä loppuaan valitaan Hämäläis-Osakunnalla jälleen uudet toimijat tulevalle vuodelle. Virkoja löytyykin joka lähtöön. Löytyy muun muassa emäntää, isäntää, jäsensihteeriä ja taloudenhoitajaa, mutta hieman eksoottisempiakin virkoja osakunnallamme täytetään, nimittäin voit ryhtyä myös esimerkiksi lipunkantajaksi, saunamajuriksi tai ohjelmasihteeriksi. Kaikille jotakin, voisi sanoa.

Virkailijana saat käyttöösi etuja, kuten ilmaisen Osakuntabaarin lounaan joka perjantai, alehintaisen lounaan muulloin ja ilmaisen sisäänpääsyn itsellesi ja avecillesi moniin huikeisiin bileisiin. Virkailijaetuja hienompaa kuitenkin on tietysti se, että virkailijana pääset omalla toiminnallasi vaikuttamaan osakuntamme arkeen sekä tutustumaan uusiin ihmisiin tekemällä ja kokemalla. Esimerkiksi juhla- ja ohjelmavaliokunnassa pääset suunnittelemaan bileitä ja muita tapahtumia, viestintävaliokunnassa pääset toteuttamana visioitasi Hämäläis-Osakunnan viestintään liittyen ja emännistössä saat tilaisuuden loihtia sitseillemme mitä mielikuvituksellisempia ruokalajeja, etenkin, kun sitsiemme budjetit sallivat hieman reilummatkin ostokset.

Paineita ei kannata ottaa, sillä tärkeintä on, että kunkin vuoden virkailijat tekevät Hämäläis-Osakunnasta juuri omansa näköisen. Osakunnallamme asenne on se, että tekemisen tulee olla mukavaa ja antoisaa, ei pakkopullaa! Tässä auttaa muiden virkailijoiden tuki, ja asioita pyritäänkin tekemään yhdessä. Ei siis hätää, vaikka joskus menisi sormi suuhun, sillä apua ja neuvoa voi kysyä aina. Virkailijakoulutuksilla ja kattavilla kirjallisilla virkailijaohjeilla pyritään takaamaan, että virkaan ryhtyminen lähtee huolettomasti käyntiin. Virkailijoille järjestetään myös perinteinen virkailijanvaihtokaronkka, jossa edellisvuoden virkailijat tapaavat uudet valitut virkailijat mukavan yhdessäolon merkeissä. Virkaan voi ryhtyä, vaikket olisi muuten ollut aktiivinen osakunnalla, tai vaikket tuntisi osakunnaltamme ketään. Virkaan ryhtyminen onkin oiva tilaisuus tutustua muihin osakuntalaisiin.

Virat täytetään marraskuun yleiskokouksessa 13.11.2019. Poikkeuksena toiminnanohjaajan, sihteerin, taloudenhoitajan sekä huoneistomestarin virat, joihin voit hakea lähettämällä sihteerille vapaamuotoisen kirjallisen hakemuksen sähköpostitse (sihteeri@hamalais-osakunta.fi) tai toimittamalla paperisen hakemuksen toimistoon sihteerin postilaatikkoon sunnuntaihin 10.11.2019 mennessä, sillä maanantaina 11.11.2019 järjestetään virkailijapaneeli kyseisiin virkoihin liittyen. Kiinnostuksesta muita virkoja kohtaan voit myös lähettää viestin sihteerille, vaikkei hakemusta vaadita. Tee näin myös, mikäli et pääse osallistumaan kokoukseen, mutta haluat kuitenkin hakea virkaan.

Kuvaukset eri viroista löytyvät täältä: https://hamalais-osakunta.fi/tule-mukaan/virkailijaksi. Tutustu kuvauksiin rauhassa, valitse itseä kiinnostava virka ja laita yleiskokouksen päivämäärä kalenteriisi! Kokousta varten voit miettiä valmiiksi yhden tai kaksi kuvaavaa lausetta siitä, miksi juuri sinut tulisi valita kyseiseen virkaan sitä varalta, että hakijoita on useampia. Tällöin kokousväelle järjestetään äänestys. Ei paineita, saat kuulostaa juuri omalta hienolta itseltäsi. Aiempia meriittejä ei missään nimessä tarvitse olla, vaan virkaan ryhtymiseen riittää jo pelkkä kiinnostus ottaa virka vastaan. Siispä jo tämän toteaminen riittää myyntipuheeksi!

Virkailijaksi ryhtymisestä voit kysyä joko sihteeriltä tai toiminnanohjaajaltamme sähköpostilla (toiminnanohjaajan sähköposti: toiminnanohjaaja@hamalais-osakunta.fi). Marraskuun yleiskokouksen facebook-event löytyy täältä: https://www.facebook.com/events/691154491372801/.

 

Lue kokonaan

Vastaa lyhyeen kyselyyn Hämäläis-Osakunnan toiminnan kehittämiseksi!

Haluatko käyttää alle 5 minuuttia aikaasi ja auttaa osakunnan toimintaa kehittymään? Keräämme kaikilta osakunnan jäseniltä aktiivisuustasosta riippumatta tietoa osakunnan toiminnan kehityskohteista.

Vastauksia käytetään suoraan osakunnan strategian määrittelyssä ja osakunnan toiminnan suunnan löytämiseksi: nyt on loistava tilaisuus kertoa, miltä osakunnan toiminta mielestäsi vaikuttaa!

Lisätietoja kyselystä ja sen löydät osoitteesta https://forms.gle/qg5FW9zugJWPaoRHA.

Vastausaikaa on 24.11. asti, mutta vastaathan heti jotta asia ei unohdu!

Lue kokonaan