Ajankohtaista

Vastine Helsingin Sanomissa 19.9. julkaistuun mielipidekirjoitukseen

Opiskelija Markus Myllyniemi kirjoitti tänään Helsingin Sanomissa (HS Mielipide 19.9.) ylioppilaskuntien jäsenyydestä ja aiheeseen liittyvistä ongelmista. Myllyniemi perustelee kantaansa niin kutsutun pakkojäsenyyden ongelmallisuudesta jäsenmaksuilla ja historiallisilla syillä. Jotta kirjoittaja voisi käyttää omaa tulkintaansa historiasta poliittisen mielipiteensä perustelemiseksi, olisi toivottavaa, että historialliset faktat olisivat oikein.

Tekstissään Myllyniemi kertoo pakkojäsenyyden olevan peräisin keskiajalta, jolloin ylioppilaskuntien tehtävänä oli pitää huolta huonosti käyttäytyvistä opiskelijanuorista. Hän palaa myöhemmin tekstissään tähän väitteeseen ihmetellen: tämän vanhan lakipykälän olisi syytä olla kumottu, sillä opiskelijat eivät enää tarvitse keskiaikaisia holhousrakenteita.

Sic transit gloria mundi! Kirjoitus on osoitus osakuntien unohtamisesta osana ylioppilasliikkeen historiaa, ja tähän historiattomuuteen romahtaa myös kirjoituksen perusta.

1600-luvulla perustettiin kyllä tahoja, joiden tehtävänä oli pitää huolta huonosti käyttäytyvistä opiskelijanuorista. Nämä tahot eivät suinkaan olleet ylioppilaskuntia, vaan nuorisolaiset jaettiin 1643 kotiseutunsa perusteella maakuntiin osakuntiin ja kullekin osakunnalle valittiin inspehtori Turun akatemian professorien joukosta vastaamaan nuorisolaisten valvomisesta. Hieman myöhemmin vuonna 1868 osakunnat perustivat Suomen ylioppilaskunnan, joka nykyisellään tunnetaan Helsingin yliopiston ylioppilaskuntana. 

Toisin kuin Myllyniemi kirjoituksessaan väittää, tämän  “keskiaikaisen holhousrakenteen” pakollisuus on kumottu jo vuonna 1937, kun osakuntaan kuulumisesta tehtiin vapaaehtoista. Käytännössä muutos vapaaehtoisesta jäsenyydestä astui kuitenkin voimaan vasta vuonna 1969. Vuonna 1868 perustetun ylioppilaskunnan ja kaikkien myöhempien ylioppilaskuntien jäsenyyden perustetta ei siis voi redusoida pakolliseksi holhousrakenteeksi, sillä ylioppilaskunnilla ei itsessään ole ollut mitään tekemistä tämän holhousrakenteen kanssa.

Osakuntien toiminta on muuttunut vuosisatojen aikana. Rettelöitsevien nuorten kaitsemisen sijasta osakunnat nykypäivänä toimivat jäsenilleen opintososiaalisena yhteisönä: osakunnat tarjoavat jäsenilleen toimintaa, yhteisön ja ystäviä. Lisäksi osakunnat tukevat jäsentensä opintopolkua esimerkiksi tarjoamalla opiskelija-asuntoja ja stipendejä.

 

Hämäläisten talossa 19.9.2019

Topias Tolonen
Hämäläis-Osakunnan kuraattori

Lue kokonaan

Osakunnan syksy täyttyy tapahtumista

Yliopiston lukuvuosi on lähtenyt käyntiin ja osakunnan arki alkanut. Päävirkailijat päivystävät taas tuttuun tapaan toimistossa, jossa on lisäksi syyskuun ajan tehostettu jäsenpäivystys. Muistathan tulla uusimaan jäsenyytesi! Pelkän jäsenmaksun maksaminen ei tarkoita jäsenyyden uusimista, vaan on tultava toimistoon rekisteröitymään ja hakemaan lukuvuositarra.

Tiistaisin jatkuvat teeillat klo 19 ja kerhojen vakiovuorot täyttävät arki-illat. Hämäläis-Osakunnan Soittajat soittavat maanantaisin, Hämäläis-Osakunnan Laulajat laulavat tiistaisin ja Tanssikerho järjestää tanssikursseja keskiviikkoisin ja torstaisin. Syksyn alussa on mutkatonta lähteä mukaan toimintaa, jos siis aloitat uutta harrastusta, tässä varteenotettavia vaihtoehtoja! Myös Pelikerho järjestää peli-iltoja ja pelipäiviä, joissa pääsee pelaamaan mielenkiintoisia pelejä ja nauttimaan hyvistä välipaloista. Kirjallisuusseuran lukupiiri jatkuu 24.9. Svetlana Aleksijevitšin Tšernobylistä nousee rukous -teoksesta keskustellen. Nappaa kirja kouraan ja nhdään Hämiksellä! Seuraamalla facebook-ryhmää Hämäläis-osakuntalaiset saat tietoa uusimmista tapahtumista.

9.9. pidetään syksyn ensimmäinen varsinainen kokous, jossa on runsaasti erilaisia virkoja tarjolla. 12.9. ja 17.9. pidetään ylimääräisiä virkailijakoulutuksia. Virkailijoille on suunnitteilla myös virkistäytymistä. Virkailijavuosi päättyy virkailijapuuroon joulukuussa.

Uudet hämisläiset toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi monen fuksitapahtuman muodossa. 17.9. ja 2.10. järjestetään syksyn fuksiboolit, joissa on tarjolla boolia, naposteltavaa ja osakuntalaisia sekä osakunnan toiminnan esittelyä. 27.9. Hämis on mukana HYYn fuksiseikkailussa pitämässä rastia. Hämiksen fuksiaiset järjestetään 4.10. ennen kaudenavajaisia myöhemmin ilmoitettavan teeman puitteissa. Fuksisitsejä on peräti kahdet kappaleet, ensin Juristikerhon fuksisitsit 18.10 ja Hämiksen fuksisitsit 26.10. Ilmoittautuminen tapahtuu täällä. Fuksisyksy huipentuu Fuksien yöhön 1.-2.11., jolloin vietetään Hämiksellä yö yhdessä viihtyen ja ruokaa ja juomaa nauttien.

Tietenkin myös juhlat jatkuvat syksyllä. Kaudenavajaiset järjestetään 4.10. fuksiaisten perään. 14.9. seniorit saapuvat sitsaamaan Tavastia-sitseille. Ilmoittautuminen on auki täällä. Itsenäisyyspäivänä on perinteisesti sitsattu, niin myös tänä vuonna. Vuosijuhlien päivämäärä on 16.11. Isännistö järjestää syksyn aikana UKK-akatemia-approt Hämiksellä ja on mukana yhteisosakuntalaisessa Osakunta-approssa 11.10. HOT järjestää tanssibileet 20.9., 25.10. ja 29.11. Joulun lähestyessä järjestetään pikkujoulut.

 

Lue kokonaan

Osakunnan toiminta siirtyy kesäksi Koivuniemeen

Yliopiston lukukausi ja päävirkailijoiden päivystykset ovat päättyneet kevään osalta, ja Hämäläis-Osakunnan toiminta siirtyy kesäpaikallemme Koivuniemeen. Koivuniemi on osakunnan jäsenten käytössä 1.6. alkaen 31.8. asti, ja koko tuon ajan Koivuniemessä on paikalla kesäisäntä, joka vastaa paikan toiminnasta ja ylläpidosta. Paikka sijaitsee Hausjärvellä osoitteessa Rantahaantie 83, 12100 Oitti. Sinne on Helsingistä reilun tunnin junamatka (jää pois Oitin asemalla) ja asemalta kesäpaikalle n. 30 minuutin kävelymatka. Voit kysyä myös kimppakyytejä esim. Koivuniemen Facebook-ryhmässä.
 
Koivuniemessä on nukkumapaikkoja n. 30:lle ja lisäksi pihalla on tilaa telttailuunkin. Päärakennuksessa on sähkön ja juoksevan veden lisäksi käytössä mm. netti, TV ja lautapelejä, ja hyvin varusteltu keittiö sopii mainiosti kokkailuun. Koivuniemessä on käytössä rantasauna ja grillikatos. Vesivessaa Koivuniemessä ei ole, mutta pihapiiristä löytyy kaksi huussia.
Koivuniemestä voit lukea lisää täältä: https://hamalais-osakunta.fi/toiminta/kesapaikka-koivuniemi.
 
Heinäkuussa järjestetään Hämäläis-Osakunnan perinteinen kesäretki, josta on tulossa myöhemmin lisää infoa. Lisäksi osakunnan kerhot ja valiokunnat järjestävät Koivuniemessä toimintaa lähes joka viikonloppu!
 
Kesäisin Koivuniemeen voi saapua koska tahansa, mutta paikalla olevalle kesäisännälle on hyvä ilmoittaa tulosta, jotta hän osaa varautua majoittuvien ihmisten määrään. Alla ovat kesän 2019 kesäisäntien yhteystiedot:

Kesäkuu: Sanni Raskala, p. 045 110 6939
Heinäkuu: Anni Kivimäki, p. 040 412 2601
Elokuu: Jonna Rinne, p. 045 130 6323

Vuoden 2019 kesäpaikkavastaava on Eemeli Mölsä, p. 040 582 6317.

Alta löydät Koivuniemen kesän 2019 tähän mennessä varmistuneet tapahtumat. Huom! Aikatauluja ja tapahtumien tarkempia tietoja päivitetään vielä kesän aikana.

1.-2.6. Avajaisviikonloppu

7.-9.6. Maalaus- ja huussitalkoot

14.-16.6. Tanssikerho HOT sekä isännistö ja emännistö

HOTin tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/306701073570059/

21.-23.6. Juhannus

28.-30.6. Pelikerho

5.-7.7. Hämäläis-Osakunnan Laulajat (HOL)

12.-14.7. Viiniseura

19.-21.7. Kesäretki

26.-28.7. Juristikerho

2.-4.8. Pelikerho ja Äijäkerho

9.-11.8. Tanssikerho HOT

16.-18.8. Tavastia ry ja Hämäläis-Osakunnan Reserviläiset (HORes)

23.-25.8. Yhteisosakuntalainen satakuntalais-hämäläinen kesäviikonloppu

Seuraathan ilmoittelua osakunnan kesän toiminnasta Hämiksen Facebook-sivulla ja ryhmässä sekä Koivuniemen omassa Facebook-ryhmässä.

Hauskaa kesää kaikille hämisläisille, nähdään Koivuniemessä!

Lue kokonaan

Tiesitkö, että Hämäläis-Osakunnalla voi myös saunoa?

Kaikki jäsenet, niin uudet kuin vanhatkin ovat tervetulleita saunomaan Hikiälle, Hämiksen ylimpään kerrokseen. Maanantaista torstaihin saunotaan yleisillä vuoroilla, jolloin sauna ja Hikiä ovat avoinna kaikille jäsenille. Viikkokalenterista voi valita itselleen sopivan ajan ja tavan saunoa; kalenterista löytyy niin sekavuoroa kuin myös naisten ja miesten vuoroa erikseen.

Valiokunnat ja kerhot voivat varata oman saunavuoronsa perjantaista sunnuntaihin. Tarpeen vaatiessa vakiovuoroistakin joustetaan jotta sopiva ajankohta saunomiselle löytyy. Vakiovuorojen aikoja varatessa on hyvä muistaa infota muita ajoissa, mikäli on toivottavaa että muut eivät käytä saunaa samaan aikaan.

Shampoot ja muut peseytymistuotteet löytyvät saunalta, mutta oma pyyhe kannattaa ottaa mukaan.

Tarkemmat säännöt saunomiskäytäntöihin löytyvät tämän linkin takaa: https://hamalais-osakunta.fi/saunan-kaytanteista.

Lue kokonaan

Hämäläis-Osakunnan tavoitteena on olla yhteisö jossa yhdenvertaisuus toteutuu

Hämäläis-Osakunta järjestää yhdenvertaisuuskyselyn. Kyselyssä keskitytään erityisesti erilaisiin osakunnalla vallitseviin rakenteisiin, jotka voivat potentiaalisesti aiheuttaa tai tukea syrjintää, eksklusiivisuutta tai häirintää.

Kyselyyn voivat vastata sekä nykyiset että entiset jäsenet. Kysely toteutetaan, koska haluamme kartoittaa Hämäläis-Osakunnan yhdenvertaisuustilannetta ja osakuntalaisten kokemuksia. Kyselyn tuloksia hyödynnetään Hämäläis-Osakunnan yhdenvertaisuussuunnitelmaa tehtäessä. Kyselyn yksittäisiä tuloksia tarkastelevat vain toiminnanohjaaja ja kuraattori, mutta yhteenvetoa käsittelee myös osakunnan hallitus.

 

Kyselyyn voi osallistua oheisen linkin kautta 14.4.2019 saakka.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScJIcGgjmwA_mYWSrklDsVp0lqz80fokxWDWb9bnedco3mxeA/viewform?usp=sf_link

Lue kokonaan

Osakunnan kevät on täynnä toimintaa

Hämäläiset pidot ovat takana, mutta osakunnan keväässä riittää vielä paljon toimintaa.

Viikottaiset teeillat pyörivät 7.5. asti, ja ensi tiistaina 26.3. päästään nauttimaan Kokkikerhon ja Viestintävaliokunnan loihtimasta iltapalasta!

Kirjallisuusseura ja Leffaklubi järjestävät leffa+kirja -yhteistapahtuman torstaina 28.3. klo 18 alkaen. Maaliskuun lukupiirikirjana on Umberto Econ Ruusun nimi ja kuukauden viimeisenä torstaina keräännytään katsomaan samannimisen elokuvan kirjan pohjalta. Leffan jälkeen jatkamme lukupiiriin, jossa keskustellaan kirjasta sekä elokuvasta. Tarjolla myös pientä leffaherkkua/lukupiirievästä.

Pelikerho järjestää peli-iltoja ja pelipäiviä, joissa pääsee pelaamaan mielenkiintoisia pelejä ja nauttimaan hyvistä välipaloista. Tanssikerhon kurssit ja bileet jatkuvat toukokuulle asti, ja toukokuussa on luvassa myös perinteiset kaudenpäätöstanssit.

Huhtikuun alussa Juristikerho suuntaa vuosittaiselle Tarton matkalle. Matkaan lähdetään perjantaiaamuna Helsingin Länsisatamasta. Perjantai-iltana käydään yhdessä syömässä ja illallisen jälkeen ilta jatkuu paikallisen ystävyyskorporaatio Sakalan perinteikkään olutpöydän merkeissä. Lauantaina vieraillaan brunssilla ystävyyskorporaatio Filiae Patriaen luona.

Hämäläis-Osakunnan laulajat juhlii 90-vuotisjuhlaansa lauantaina 27.4. ja järjestää myös konsertin samana päivänä.

Edessä on tietenkin myös perinteinen Hämiksen Wappu.

Loppukeväästä onkin jo aika laittaa Koivuniemeä kuntoon tulevaa kesää varten.

Näiden lisäksi keväällä järjestetään paljon myös muuta toimintaa. Lämpimästi tervetuloa mukaan tapahtumiimme! Seuraa toimintaamme myös Hämiksen Instagramissa ja Facebook-sivulla!

Lue kokonaan

Hämäläisten viikko on alkanut!

Kevät on edennyt siihen vaiheeseen, että pääsemme viettämään Hämäläisten viikkoa, joka edeltää osakunnan kakkosjuhlaa eli Hämäläisiä pitoja. Hämäläisten viikolla järjestetään myös Hämäläiset sitsit ja muuta erikoislaatuista toimintaa viikon kunniaksi. Tänä vuonna luvassa on pitoja edeltävänä sunnuntaina järjestetyn kansantanssiopetuksen lisäksi kansallispukuiltama, avantoexcu, kesänäytelmän suunnittelua sekä hengailua tarttolaisten ystävyysosakuntiemme vieraiden kanssa. Lisää tietoa viikon tapahtumista löydät täältä: https://www.facebook.com/events/396312584248618/

Hämäläiset pidot alkavat, kun kaksi bussilastillista osakuntalaisia suuntaa Helsingistä lauantaiaamuna jonnekin päin Hämettä juhlimaan. Pitoja on aiempina vuosina vietetty upeissa maisemissa Vanajanlinnassa Hämeenlinnassa sekä maistellen perinteistä sahtia Hollolassa. Pitovieraat ovat saaneet kokea myös Rönnvikin viinitilan, Lepolan talon ja Jokioisten Tietotalon upeat puitteet. Tänä vuonna pitoja vietetään upeassa Wisahovin kartanossa Hämeenlinnassa. Juhlassa nautitaan perinteisen hämäläisen pitopöydän antimista ja tanssitaan pelimannien tahtiin. Tarjolla on hyvän ruoan lisäksi musiikkia ja jokavuotinen ”yllätysesitys”, jossa osakuntalaiset panevat parastaan. Juhlissa voi pukeutua monien tavoin kansallispukuun, mutta mikä tahansa juhlava asu on sopiva. Juhla ei missään nimessä ole jäykistelyyn taipuvainen, vaan yksi osakunnan iloisimmista juhlista. Illalla juhlia jatketaan paluun jälkeen osakunnalla legendaaristen jatkojen merkeissä. Jatkoilla esiintyy upea HOS Big Band ja jammailut jatkuvat dj:n tahtiin neljännessä kerroksessa aamunkoittoon. Sunnuntaiaamuna tarjoillaan emännistön loihtima herkullinen silliaamiainen.

Tervetuloa mukaan viettämään Hämäläisten viikkoa, ja seuraa viikon kulkua myös Hämiksen Instagramissa!

Lue kokonaan

Hämäläiset Pidot 16.3.2019

Hämäläis-Osakunnan perinteisiä Hämäläisiä Pitoja vietetään tänä vuonna lauantaina 16.3 Hämeenlinnassa Wisahovin kartanossa! Tule viettämään kanssamme aivan mahtava päivä, joraa pitopaikalla kansallispuvussa ja juhli yön pikkutunneille jatkoilla osakunnalla.

Hämäläiset Pidot on Hämiksen kakkosjuhla, jota vietetään joka vuosi eri puolilla Hämettä. Juhla ei kuitenkaan jää hauskuudessa kakkoseksi, vaan monet pitävät pitoja osakunnan juhlista hauskimpina!

Pitoihin voit pukeutua kansallispukuun tai muuhun juhlavaan asuun. Päivän aikana syödään herkullisen hämäläisen pitopöydän antimia, nautitaan juomista, lauletaan ja tanssitaan. Pitojen ohjelmasta vastaavat Hämäläis-Osakunnan laulajat, mahtavat pelimannit ja juhlijat pääsevät kokemaan myös jokavuotisen ”yllätysohjelmanumeron”.

Pitoihin järjestetään bussikuljetus, joka lähtee pitoaamuna osakunnan edestä. Juhlia jatketaan paluun jälkeen osakunnalla legendaaristen jatkojen merkeissä. Jatkoilla esiintyy perinteisesti upea HOS Big Band ja jammailut jatkuvat dj:n tahtiin neljännessä kerroksessa aamunkoittoon.

Hämäläis-Osakunnan jäsenillä on myös mahdollisuus vuokrata tarjoushintaan, 40 € kansallispuku. Pukuja voi sovittaa Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry:n tiloissa osoitteessa Döbelninkatu 5, Helsinki, seuraavina aikoina ja ne toimitetaan yhteysesti osakunnalle pitopäiväksi:

* ke 6.3. klo 17–19
* ke 13.3. klo 17–19

Ilmoittautumisesta ja hinnasta ynnä muusta tarkemmasta tiedotetaan vielä lähempänä juhlaa, stay tuned! Näitä juhlia ei kannata missata!

Lisätietoja
juhlista saa juhlamestareilta:

Lauralta (laura.weckstrom@helsinki.fi) ja Marialta (maria.saraste@gmail.com)

Lue kokonaan

Hyvää uutta vuotta!

Uusi vuosi on alkanut ja sitä myöten Hämiksellä on uudet toimijat. Sinulla taas on mahdollisuus löytää uusi aktiviteetti osakunnalta. Olet ehkä huomannutkin, että Hämis on saanut uudet, näyttävät nettisivut. Tammikuun aikana sivuille päivittyy tietoa sitä mukaan, kun toimintakin lähtee käyntiin.

Päivystykset alkavat viikolla 3, maanantaina 14.1. Tervetuloa kirjautumaan jäseneksi!

Lue kokonaan

Itsenäisyyspäivän viettoa Hämiksellä

Torstaina 6.12. juhlistetaan jälleen Suomen itsenäisyyttä. Mikäli Linnan juhlat on jo nähty, ei huolta: Hämäläis-Osakunta tarjoaa juhlallisia vaihtoehtoja opiskelijoiden makuun!

Hämäläis-Osakunta ei hiljene itsenäisyyspäivänäkään. Mikäli et mahtunut mukaan supersuosituille itsenäisyyspäivän sitseille, tervetuloa hakemaan juhlatunnelmaa vaikkapa kulkueesta!

Stipendien jako 

Hämäläisten ylioppilassäätiö jakaa opintostipendit saajilleen 6.12. järjestettävässä juhlatilaisuudessa. Stipendien saajat julkaistiin marraskuun lopussa, ja heille lähetetään tarkemmat ohjeet tilaisuudesta sähköpostitse.

Lue lisää: https://hys.net/stipendit/myonnetyt-stipendit/

Ylioppilaiden juhlakulkue klo 17

Perinteinen Helsingin seudun ylioppilas- ja opiskelijakuntien järjestämä itsenäisyyspäivän kulkue lähtee liikkeelle Hietaniemen hautausmaan pääsisäänkäynnin luota klo 17.00. Voit tulla paikalle suoraan tai yhteislähdöllä Hämäläisten talolta (Tavastia-Klubin edestä, Urho Kekkosen katu 4-6D) klo 16.15.

Mikäli tulet paikalle itsenäisesti, saavuthan viimeistään 16:50 paikalle, jotta kerkeät mukaan. Hämäläiset löytyvät kulkueen alkupäästä muiden osakuntien läheltä. ​Pukeutumistoiveena kulkueeseen tummat ja säänkestävät vaatteet sekä ylioppilaslakki, mutta mukaan voit tulla sellaisena kuin olet.

Itsenäisyyspäivän sitsit klo 19

Itsenäisyyspäivän sitsit – tuttavallisemmin itsarisitsit – ovat osakunnan perinteikkäät ja astetta hienommat sitsit, joilla nautitaan kolmen ruokalajin illallisesta, pöytäseurasta ja laulusta. Kysymyksiin tapahtumasta vastaa Maria Saraste, maria.saraste@gmail.com. HUOM! Ilmoittautuminen on päättynyt ja paikat täyttyneet.

Lue lisää: https://www.facebook.com/events/1279451058862405/

 

Loistavaa itsenäisyyspäivää kaikille!

Lue kokonaan