Hämäläis-Osakunta eli Hämis on maamme suurin osakunta ja yli 350-vuotias poikkitieteellinen opiskelijajärjestö. Hämiksen jäsenillä on käytössään nelikerroksinen, Kampin sydämessä sijaitseva osakuntatalo ympäri vuorokauden. Talosta löytyvät myös saunatilat, ikioma kirjasto ja opiskelijaravintola Osakuntabaari. Kuka tahansa Helsingin yliopiston opiskelija voi liittyä – et tarvitse siteitä Hämeeseen!

Koko kesäkauden ajan Hämiksen jäsenten käytössä on kesähuvila Koivuniemi Hausjärvellä. Hämiksellä järjestetään ympäri vuoden hulppeita juhlia ja hauskoja tapahtumia, ja osakunnan laaja kerhotarjonta varmistaa, että voit harrastaa osakunnalla juuri sitä, mikä sinua kiinnostaa. Hämiksen tilat täyttyvät viikoittain muun muassa illanistujaisista, tanssitunneista, kuoro- ja orkesteriharjoituksista ja lautapelailusta. Jäsenet voivat myös hakea Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoja ja stipendejä.

Päävirkailijoiden tervehdys

Moikka pikkuilves eli hämisfuksi! Lämpimästi tervetuloa Hämäläis-Osakunnan jäseneksi! Olit sitten 18-, 28- tai 38-vuotias, ensimmäisen tai n:nnen vuoden opiskelija tai vaikka tohtoriopiskelija, (uusi) fuksivuotesi on alkanut kirjautuessasi Hämiksen jäseneksi ensimmäistä kertaa.

Kannattaa varautua siihen, että Hämis vie sydämesi ja löydät kivan tekemisen lisäksi elinikäisiä ystäviä ja upean yhteisön. Hämisfuksina nautit monista rahanarvoisistakin eduista – me täällä Hämiksellä haluamme tukea uusien jäsenien mahdollisuutta päästä osaksi tätä porukkaa! Lisäksi fuksien ryhmäytymistä ajatellen järjestetään erityisesti syksyllä paljon ainutlaatuista ohjelmaa bileistä piknikkeihin ja pizzailtoihin. Tule rohkeasti mukaan yksin tai yhdessä kaverin kanssa!

Hämistä ei turhaan kutsuta osakunnista suurimmaksi ja mahtavimmaksi, sillä meillä tilat ja resurssit mahdollistavat juuri jäsentemme näköisen toiminnan järjestämisen. Me päävirkailijat haluamme kannustaa jokaista jäsentä ehdottamaan ja järjestämään uutta toimintaa ja luomaan Hämiksestä entistäkin mahtavampaa ja monipuolisempaa paikkaa! Nykäise hihasta, niin autamme mielellään alkuun!

Odotamme teitä innolla, toivottavasti nähdään pian!

Terkuin,
Hämiksen päävirkailijat 2021 Ville, Elisa ja Jonna

Jäseneksi liittyminen

Hämiksen jäseniksi voivat liittyä kaikki Helsingin yliopistossa opiskelevat kotipaikkakunnasta riippumatta. Muiden Helsingin seudun yliopistojen läsnäolevat opiskelijat voivat hakea ulkojäseniksi.

Osakunnan jäseneksi liittymistä varten sinun on käytävä paikan päällä toimistolla jäsenpäivystyksessä! Päivystysajat löydät kalenterista.

Hämäläisten ylioppilassäätiö tukenasi

Hämäläis-Osakunnan toimintaa tukee Hämäläisten ylioppilassäätiö,
joka tarjoaa myös kattavasti erilaisia etuja osakunnan jäsenille!

Opiskelija-asunnot

Säätiön opiskelija-asuntoa voivat hakea kaikki osakunnan jäsenet. Erilaisia koteja löytyy ympäri Helsinkiä Vallilasta Puistolaan. Vuokra on hyvin opiskelijaystävällinen! Katso lisää (hys.net)

Hämiksen kirjasto

Osakunnan kattavasta kirjastosta yleensä niitäkin kirjoja, jotka yliopiston kirjastoissa on jatkuvasti lainattuina! Kirjasto löytyy osakuntatalon A-rapun 8. kerroksesta. Katso lisää (hys.net)

Osakuntabaari

Osakunnan tiloissa sisääntulokerroksessa toimii arkisin maukasta opiskelijalounasta tarjoava Osakuntabaari. Ruokala on avoin kaikille opiskelijoille! Katso lisää (hys.net)

Stipendit

Budjetti tiukilla? Säätiö jakaa vuosittain opinto-, gradu- ja tutkimusstipendejä! Stipendien suuruudet lähtevät liki tonnista ylöspäin! Katso lisää (hys.net)

Arki osakunnalla

Arki osakunnalla voi näyttää esimerkiksi tältä.

Maanantaijumppa
Maanantailenkki
Lenkkisauna
Teeilta
Arkisin lounasseuraa kolmosessa
Leffailta
Sitsit
Tanssitunteja
Kuorotreenit
Lautapeli-ilta
Sauna lämpiää
Ampumaratavuoro
Bänditreenit
Tanssibileet
Excursio teatteriin
Bile-etkot
Bileet koko talossa
Piknik

Fuksivastaava ja tuutorit

Tänä vuonna osakunnan fuksivaliokunnan muodostavat fuksivastaava Heidi sekä joukko tuutoreita, jotka huolehtivat osakunnan fuksitoiminnasta.

Me järjestämme fukseille toimintaa laidasta laitaan, perinteisten fuksitapahtumien lisäksi muun muassa erilaisia aktiviteetteja, kuten piknikkejä ja keilausta. Lisäksi pääsemme fuksimökille saunomaan, paljuilemaan ja sitsaamaan!

Tervetuloa mukaan osakunnalle!

Osakunta fuksin näkökulmasta

Hämiksellä tutustuu moniin erilaisiin ihmisiin, ja voi löytää vaikka sydänystävän. Meidänkin ystävyytemme alkoi Hämiksen dystopia-teemaisissa fuksiaisissa, joissa päädyimme ainoina teeman mukaisesti pukeutuneina samaan joukkueeseen. Osakunta tarjoaakin mahdollisuuden tutustua eri alojen ja vuosikurssien opiskelijoihin, sekä hyvin erilaisiin ihmisiin, ja tarjoaa siten jokaiselle jotakin esimerkiksi kerhojen ja tapahtumien muodossa.

Omia lempi tapahtumiamme ovat ehdottomasti olleet joka viikoittaiset teeillat, erilaiset osakunnan ja kerhojen järjestämät sitsit, sekä Koivuniemen kesäpaikalla vietetty juhannus (jossa oheinen kuva on napattu). Lisäksi osakunnalla voi ja kannattaakin ottaa erilaisia virkoja, sillä niiden kautta on helppo päästä osaksi osakunnan päivittäistä toimintaa. Virkoja voi myös ottaa yhdessä uusien osakuntaystävien kanssa, kuten mekin olemme ottaneet apuisännän ja tutorin virat.

– Henna Suuronen ja Vilhelmiina Haliseva

Olin aloittanut juuri opinnot Aalto-yliopistossa, kun menimme ystäväni kanssa kävelylle. Tiemme johti sattumalta Hesperianpuistoon, jossa oli osakuntamessut. Muistan elävästi, kuinka sateisena iltana Hämiksen teltalla oli tarjolla lettuja. Muut osakunnat eivät lettukesteistä välittäneet, joten jäimme ystäväni kanssa nauttimaan letuista. Kestien aikana saimme kutsun Hämäläis-Osakunnan talon jatkoille.

Tämän jälkeen paluuta ei ole enää ollut. Liityimme illan jälkeen Hämäläis-Osakunnan jäseniksi. Kun korona esti lukuisat opiskelijatapahtumat ja sulki kirjastot, Hämis osoittautui todelliseksi henkireiäksi, koska tapahtumia pystyttiin järjestämään koronaturvallisesti vuoden ajan sekä kirjasto pysyi auki koko fuksivuoden. Olen viettänyt paljon aikaa Hämiksen kirjastossa, jossa olen saanut tavata valtavasti erilaisia ja mukavia ihmisiä. Nämä kohtaamiset ovat osoittautuneet erittäin arvokkaiksi.

Fuksina liityin myös Hämäläis-Osakunnan lehden, Hälläpyörän, toimitukseen. Lehden tekeminen on antanut minulle paljon. Hämiksessä virkailijana toiminen ei ole aivan mitä tahansa yliopiston vapaaehtoistoimintaa. Siihen liittyvät perinteet, ihmiset ja tekeminen ovat jotain, mitä ei ole mahdollista kokea missään muussa vapaaehtoistoiminnassa.

– Janne Peltokorpi

Miten meille tullaan?

Tie Hämikselle käy näppärästi oheisen kartan auttamana.

1. Hämikselle saavutaan sisäpihan kautta: löydät oikean portin Urho Kekkosen kadulta Walkers -kahvilan vasemmalta puolelta.

2. Ensimmäisellä sisäpihalla suuntaa heti oikealle, ja löydät mustan rautaportin, joka aukeaa ovikelloa soittamalla.

3. Toisen sisäpihan lasiovi on auki päivystysaikoina sekä aina, kun osakunnalla tapahtuu – eli usein! Osakunnan jäsenenä voit myös hankkia panttia vastaan magneettiavaimen, jolla osakunnan ovet aukeavat sinulle muinakin aikoina.

Ensimmäisestä kerroksesta löydät Osakuntabaarin, eli osakunnan opiskelijaruokalan. Hämiksen toimisto sijaitsee seuraavassa kerroksessa, ja siellä pääset kirjautumaan osakunnan jäseneksi aina päivystysaikoina. Kartasta löydät myös sisäänkäynnin osakuntabaariin ja osakunnan kirjastoon. Tervetuloa osakunnalle!


Fuksin tapahtumakalenteri

9.9., 16.9., ja 30.9.
Fuksipizzat & talokierros

Tule herkuttelemaan pizzalla sekä tutustumaan Hämiksen tiloihin ja toimintaan! Luvassa on mm. saunailta ja lautapelejä. Katso lisää

5.10. HYY:n fuksiseikkailu
Tule käymään Hämiksen rastilla HYY:n fuksiseikkailussa!

8.-10.10. Fuksimökki
Viikonlopun aikana rentoudutaan, saunotaan, paljuillaan ja grillataan osakunnan omalla mökillä Koivuniemessä. Ohjelmassa on myös ainakin mökkisitsit.

23.10. Fuksisitsit
Hämiksen sitseillä nautitaan hyvästä ruoasta, juomasta, seurasta ja tietysti laulusta. Tule siis rohkeasti mukaan kajauttamaan fuksilaulu ja tutustumaan osakunnan sitsiperinteisiin!

13.11. Hämäläis-Osakunnan 368. vuosijuhlat
20.11. Yö osakunnalla / pyjamabileet
27.11. Pikkujouluristeily

3.12. Osakunta-appro
Toissa vuonna lanseerattu suuri yhteisosakuntalainen approtapahtuma tulee jälleen! Ota kaverisi mukaan ja lähde kiertämään kaikki osakuntatalot läpi. Päivämäärä on siirtynyt lokakuulta joulukuulle.

6.12. Itsenäisyyspäivän sitsit

Huom! Tapahtumien järjestämisessä pidetään silmällä koronavirustilannetta, ja suunnitelmat saattavat muuttua sen mukaisesti. Pysyt ajantasalla seuraamalla somea tai liittymällä tiedotuslistalle!