Hämäläis-Osakunta eli Hämis on maamme suurin osakunta ja yli 350-vuotias poikkitieteellinen opiskelijajärjestö. Hämiksen jäsenillä on käytössään nelikerroksinen, Kampin sydämessä sijaitseva osakuntatalo ympäri vuorokauden. Talosta löytyvät myös saunatilat, ikioma kirjasto ja opiskelijaravintola Osakuntabaari. Kuka tahansa Helsingin yliopiston opiskelija voi liittyä – et tarvitse siteitä Hämeeseen!

Koko kesäkauden ajan Hämiksen jäsenten käytössä on kesähuvila Koivuniemi Hausjärvellä. Hämiksellä järjestetään ympäri vuoden hulppeita juhlia ja hauskoja tapahtumia, ja osakunnan laaja kerhotarjonta varmistaa, että voit harrastaa osakunnalla juuri sitä, mikä sinua kiinnostaa. Hämiksen tilat täyttyvät viikoittain muun muassa illanistujaisista, tanssitunneista, kuoro- ja orkesteriharjoituksista ja lautapelailusta. Jäsenet voivat myös hakea Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoja ja stipendejä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Päävirkailijoiden tervehdys

Hei fuksi,

Lämpimästi tervetuloa Hämäläis-Osakunnalle eli Hämikselle. Jokaisella osakuntalaisella on oma syynsä liittyä osakunnalle. Toisille osakunnasta muodostuu ”se” yhteisö opiskelujen aikana, toiset taas päättävät vierailla satunnaisemmin tai vain hyödyntää osakunnan tarjoamia palveluja. Oli syy juuri sinulle mikä tahansa, kannustamme ottamaan kaiken irti fuksivuodesta osakunnalla.

Osakunta tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua ihmisiin eri aloilta ja upeita opiskelijaelämän mahdollisuuksia. Hämiksellä pääsee tekemään kaikkea aina lautapeli-illoista mökkeilyyn ja viinimaisteluista monen sadan hengen bileisiin. Ovemme ovat auki jokaiselle hämisläiselle, joka haluaa päästä osaksi vertaistaan vailla olevaan yhteisöön.

Vinkkaamme jokaista fuksia lähtemään rohkeasti mukaan toimintaan. Osakunnalla on loistava mahdollisuus lähteä tekemään juuri itsesi näköistä toimintaa. Hämiksen tilat, toimintaryhmät ja muut resurssit mahdollistavat sinulle mieluisan osakuntaelämän luomisen. Päävirkaiilijoilta, tuutoreilta ja muilta osakuntalaisilta voit aina kysyä rohkeasti ja pyytää apua, jotta pääset alkuun osakunnalla. Tässä Fuksihämäyksessä on myös tuhti paketti tärkeimmistä infoista. Tervetuloa mukaan!

– Olavi, Essi ja Sanna

Jäseneksi liittyminen

Hämiksen jäseniksi voivat liittyä kaikki Helsingin yliopistossa opiskelevat kotipaikkakunnasta riippumatta. Muiden Helsingin seudun yliopistojen läsnäolevat opiskelijat voivat hakea ulkojäseniksi.

Osakunnan jäseneksi liittymistä varten sinun on käytävä paikan päällä toimistolla jäsenpäivystyksessä! Päivystysajat löydät kalenterista.

Hämäläisten ylioppilassäätiö tukenasi

Hämäläis-Osakunnan toimintaa tukee Hämäläisten ylioppilassäätiö,
joka tarjoaa myös kattavasti erilaisia etuja osakunnan jäsenille!

Opiskelija-asunnot

Säätiön opiskelija-asuntoa voivat hakea kaikki osakunnan jäsenet. Erilaisia koteja löytyy ympäri Helsinkiä Vallilasta Puistolaan. Vuokra on hyvin opiskelijaystävällinen! Katso lisää (hys.net)

Hämiksen kirjasto

Osakunnan kattavasta kirjastosta yleensä niitäkin kirjoja, jotka yliopiston kirjastoissa on jatkuvasti lainattuina! Kirjasto löytyy osakuntatalon A-rapun 8. kerroksesta. Katso lisää (hys.net)

Osakuntabaari

Osakunnan tiloissa sisääntulokerroksessa toimii arkisin maukasta opiskelijalounasta tarjoava Osakuntabaari. Ruokala on avoin kaikille opiskelijoille! Katso lisää (hys.net)

Stipendit

Budjetti tiukilla? Säätiö jakaa vuosittain opinto-, gradu- ja tutkimusstipendejä! Stipendien suuruudet lähtevät liki tonnista ylöspäin! Katso lisää (hys.net)

Arki osakunnalla

Arki osakunnalla voi näyttää esimerkiksi tältä.

Maanantaijumppa
Maanantailenkki
Lenkkisauna
Teeilta
Arkisin lounasseuraa kolmosessa
Leffailta
Sitsit
Tanssitunteja
Kuorotreenit
Lautapeli-ilta
Sauna lämpiää
Ampumaratavuoro
Bänditreenit
Tanssibileet
Excursio teatteriin
Bile-etkot
Bileet koko talossa
Piknik

Fuksivastaavat ja tuutorit

Syksyn ajan osakunnalla liikkuu joukko tuutoreita, jotka ovat paikalla juuri sinua auttaakseen. Älä epäröi nykiä tuutorin hihaa, olipa mielessäsi jokin tietty kysymys tai kaipaat vain mukavaa juttuseuraa.

Tuutorit ovat vanhempia osakuntalaisia, joille Hämis on jo tullut tutuksi. Tämän vuoden fuksivastaavat ovat Helmi Nietosvuori ja Mila Lakkapää. Vuoden 2024 tuutorit valitaan maaliskuun kokouksessa.

 

Osakunta fuksin näkökulmasta

Kiinnostuin Hämäläis-Osakunnasta, kun hämmentyneenä fuksina aloin selvittämään, mitä osakunnat ylipäänsä ovat. Hämis erityisesti veti puoleensa, sillä olen alun perin Tampereelta kotoisin, ja Hämis oli yksi ainoista osakunnista, joka oli järjestämässä tapahtumia fukseille jo heti lukuvuoden alusta. Päätin sitten rohkaistua ja menin Hämiksen tervetuloiltamaan, jonka aikana liityinkin jo Hämiksen jäseneksi. Sen jälkeen olen käynyt aktiivisesti Hämiksen järjestämissä tapahtumissa, ja olen todella iloinen, että rohkenin tulla Hämäläis-Osakunnalle, sillä monet parhaimmista muistoistani fuksivuodelta ovat juuri Hämiksen tapahtumista.

Pidän erityisesti Hämäläis-Osakunnan monipuolisuudesta, sillä hyvällä paikalla sijaitsevassa talossa pääsee lounastamaan Osakuntabaarissa, opiskelemaan kirjastossa, saunomaan Hikiällä sekä oleskelemaan kavereiden kanssa. Lisäksi Hämiksen kesäpaikalla Koivuniemessä pääsee nauttimaan mökkielämästä. Lempitapahtumiani fuksivuodelta ovat olleet fuksisitsit, fuksimökki ja pikkujouluristeily, joissa pääsin tutustumaan muihin fukseihin ja hämisläisiin. Todella antoisan fuksivuoden jälkeen tuutoriksi lähteminen oli luonteva päätös, ja odotankin jo innolla tulevaa syksyä tuutoroinnin parissa!.

– Peppiina

Olen luontojani ujo, ja jännitän usein uusiin ihmisiin tutustumista. Normaalisti viihdyn parhaiten tutun kaveriporukan kanssa, ja fuksina uusiin opiskelijapiireihin sopeutuminen tuntui toisinaan stressaavalta. Hämikselle saapuessa minut otettiin kuitenkin vastaan niin avoimesti, että imeydyin mukaan kuin itsestään. Osakunnassa parasta on mielestäni sen monipuolisuus – osakunnalla pääsee tutustumaan hyvin erilaisiin ihmisiin ja usein myös omista mielipiteistä poikkeaviin näkökulmiin. Silti minulla on aina ollut Hämiksellä tervetullut olo.

Yksi parhaista hämismuistoistani liittyy toukokuussa vietettyyn Hämiksen Wappuun. Kyseessä oli ensimmäinen oikea opiskelijavappuni, ja vietin sen auttamalla monen sadan hengen bileiden järjestämisessä. Tuntui hienolta olla konkreettisesti mahdollistamassa odotettu tapahtuma sadoille ihmisille, ja tulipa juhlien järjestelyistä myöhemmin kehujakin. Haluankin kannustaa uusia fukseja lähtemään rohkeasti nakkeilemaan – parin tunnin narikkakeikka ei juuri juhlimista häiritse, ja samalla pääsee tutustumaan muihin nakkilaisiin.

Nähdään syksyllä!

– Armin

Mä liityin Hämikselle vuoden 2021 syksyllä, aloitellessani itse jo maisteriopintojani. Osakunnalle erityisesti houkutteli mahdollisuus uuteen fuksivuoteen nyt, kun neljäs vuosi yliopistolla oli pyörähtänyt käyntiin, ja pandemian vuoksi olin käytännössä menettänyt näistä vuosista kaksi. Alun perin liityin ystäväni innoittamana, hän kun oli itse eri osakunnalla aktiivisesti.

Olin tehnyt koko opintojeni ajan aktiivisesti hommia eri opiskelijajärjestöissä, ja sanoinkin heti alkuun eräälle ystävälleni, etten todellakaan lähtisi Hämikselle mihinkään virkailijahommiin. Olihan minulla jo niin monta rautaa tulessa kaiken muun kanssa.

Nyt lukuvuoden päätyttyä olen kuitenkin hurahtanut osakuntatoimintaan pahemmin kuin olin odottanut: asun osakunnan asunnossa, toimin osakunnalla tuutorina (ja jätin kaikki muut järjestöhommat kokonaan), ja minulle on kertynyt monta ihanaa ihmissuhdetta osakunnalla olon ansiosta. Nyt kesällä, kun Hämiksen tilat ovat kiinni, olen ehtinyt jo viettää useamman viikonlopun osakunnan mökillä Koivuniemessä – ja lisää samanlaisia viikonloppuja on varmasti tulossa monta.

Suosittelen lämpimästi osakunnalle liittymistä jokaiselle, joka sitä harkitsee! Toivottavasti nähdään ensi vuonna Hämiksellä!

Nähdään syksyllä!

– Eeti

Fuksisyksy oli juuri saanut alkunsa, ja eksyimme uusien opiskelukavereiden kanssa jatkoille Kaisaniemen puistoon. Päätin käydä tiedustelemassa haalareihin pukeutuneilta opiskelijoilta heidän opiskelualojaan, ja satuin törmäämään yhteen hämiksen tuutoriin. Hyvän myyntipuheen seurauksena, päätimme muutamien opiskelukavereiden kanssa tulla tutustumaan hämikseen fuksipizzaillan merkeissä. Saman illan aikana liityimme jäseniksi.

Osakunnalla on ollut jo ihan alusta asti hyvin tervetullut ja lämmin ilmapiiri. Paras osa osakuntatoimintaa on ollut kaikki hauskat eri tapahtumat. Ehdoton suosikkini oli fuksimökki, jossa pääsi kunnolla tutustumaan muihin osakuntalaisiin mökkisitsien ja saunomisen ohessa. Hämiksen tapahtumat ovat antaneet loistavan mahdollisuuden tutustua muiden tiedekuntien opiskelijoihin, kun normaalisti tuppaa pyörimään vain oman alan opiskelijoiden seurassa. Tamperelaisena olen myös tavannut monta osakuntalaista, jolla on juuret samalla paikkakunnalla <3

Mahtavaa päästä ensi syksynä kokemaan osakuntaelämää virkailijan silmin. Odotan myös innolla kaikkiin uusiin osakuntafukseihin tutustumista!

– Ina

Miten meille tullaan?

Tie Hämikselle käy näppärästi oheisen kartan auttamana.

1. Hämikselle saavutaan sisäpihan kautta: löydät oikean portin Urho Kekkosen kadulta Walkers -kahvilan vasemmalta puolelta.

2. Ensimmäisellä sisäpihalla suuntaa heti oikealle, ja löydät mustan rautaportin, joka aukeaa ovikelloa soittamalla.

3. Toisen sisäpihan lasiovi on auki päivystysaikoina sekä aina, kun osakunnalla tapahtuu – eli usein! Osakunnan jäsenenä voit myös hankkia panttia vastaan magneettiavaimen, jolla osakunnan ovet aukeavat sinulle muinakin aikoina.

Ensimmäisestä kerroksesta löydät Osakuntabaarin, eli osakunnan opiskelijaruokalan. Hämiksen toimisto sijaitsee seuraavassa kerroksessa, ja siellä pääset kirjautumaan osakunnan jäseneksi aina päivystysaikoina. Kartasta löydät myös sisäänkäynnin osakuntabaariin ja osakunnan kirjastoon. Tervetuloa osakunnalle!

Fuksin tapahtumakalenteri

Lisää tietoa tapahtumista löytyy Hämiksen tapahtumakalenterista!

Pysyt ajantasalla seuraamalla somea tai liittymällä tiedotuslistalle!

Fukseille on myös oma Telegram-ryhmä, johon liittymisestä voit kysyä fuksivastaavilta tai tuutoreilta. Löydät QR-koodin liittymiseen myös painetusta Fuksihämäyksestä.