Hämäläis-Osakunnan yhdenvertaisuussuunnitelma

Osakunnan joulukuun 2019 kokouksessa hyväksytty yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu parantamaan yhdenvertaisuutta osakunnalla. Suunnitelma pyrkii sekä tunnistamaan että kehittämään yhdenvertaisuustilanteita osakunnalla.

 

Hämäläis-Osakunnan yhdenvertaisuussuunnitelmaan

Häirintätilannelomakkeeseen

 

Koitko tai todistitko häirintää? Tiedä ainakin nämä asiat:

 • Ilmoita aina ensin sinua epäasiallisesti kohtelevalle henkilölle, että et hyväksy hänen toimintaansa. Täsmennä, mikä hänen toiminnassaan on mielestäsi epäasiallista kohtelua.
 • Jos et yksin uskalla ottaa yhteyttä sinua epäasiallisesti kohtelevaan henkilöön, pyydä tapahtuman häirintäyhdyshenkilö, toiminnanohjaaja, kuraattori tai joku tuntemasi henkilö mukaan ja ilmoita asiasta tämän tukemana.
 • Jos et voinut ilmoittaa häirinnästä silloin, kun se tapahtui, voit ilmoittaa jälkikäteen anonyymilla häirintälomakkeella.
 • Jos epäasiallinen kohtelu on jatkuvaa, ilmoita asiasta häirintälomakkeella tai häirintäyhdyshenkilöille (ks. alla)
 • Jos epäasiallisesti kohteleva henkilö on kuraattori, ilmoita asiasta toiminnanohjaajalle tai muille päävirkailijoille. Jos häirintä koskee kuraattoria ja päävirkailijoita, ilmoita asiasta hallituksen varapuheenjohtajalle.
 • Jos kuraattori ei vastoin toivettasi puutu häirintätapaukseen, ota yhteys toiminnanohjaajaan.
 • Jos todistit häirintää, pidä huoli, että häiritty pääsee tilanteesta turvallisesti pois, eikä tilanne jatku. 
 • Voi olla aiheellista kirjata tapahtumat (aika, sisältö, oma ja toisen toiminta) mahdollista jatkokäsittelyä varten.
 • Osakunnan sääntöjen mukaisesti osakunnan hallitus päättää mahdollisen kurinpitomenettelyn aloittamisesta.

Ota yhteyttä häirintäyhdyshenkilöihimme:

Jos koet tai todistat häirintää, ota häirintäyhdyshenkilöihimme rohkeasti yhteyttä. He etsivät jokaisen yhteydenottajan kanssa yksilöllisen ratkaisun tilanteeseen. Yhteydenottaja voi myös halutessaan toivoa, että asiaa ei viedä eteenpäin. Yhteydenotot ovat täysin luottamuksellisia. Osakunnan tapahtumissa on erilliset tapahtumaturvallisuushenkilöt: tapahtuman aikana suosittelemme olemaan häneen yhteydessä.

Lassi Koistinen, lassi.koistinen@helsinki.fi

Suvi Taipale, suvi.taipale@helsinki.fi

Joel Nummelin, q@hamalais-osakunta.fi,

Osakunnan hallitus päätti kokouksessaan 4.1. nimetä osakunnalle keskuudestaan kolme häirintäyhdyshenkilöä, joista yksi on osakunnan kuraattori virkansa puolesta.

Hämäläis-Osakunnan turvallisemman tilan periaatteet

Hämäläis-Osakunta noudattaa turvallisemman tilan periaatteita, ja ne ovat voimassa sekä Hämäläisten talossa että kesäpaikka Koivuniemessä. Tapahtumien kuvauksissa on suotavaa viitata periaatteisiin ja todeta tapahtumien noudattavan periaatteita. Turvallisemman tilan periaatteet on tapa luoda käytäntöjä, jotka saavat jokaisen kokemaan olonsa tervetulleeksi, turvalliseksi sekä tietoiseksi käytänteistä epämiellyttävien tilanteiden ratkaisemiseksi niiden sietämisen sijasta.

Tavoitteena on luoda tunnelma, jossa ihmiset voivat kommunikoida ja oleskella ilman paineita. Jokaisen Hämäläis-Osakunnan tiloissa oleskelevan olisi hyvä tuntea keinot, joilla aggressiiviseen ja häiritsevään käytökseen voidaan puuttua, jos sellaista esiintyy. Jos puuttuminen tuntuu vaikealta, pyydä kaveria tai järjestäjää avuksi. Muista, että voit omalla toiminnallasi vaikuttaa positiivisesti kaikkien hyvinvointiin ja turvallisuuteen Hämäläis-Osakunnalla! 

 

Turvallisemman tilan periaatteet ovat seuraavat:

 • Osakunnalla kaikki voivat olla oma itsensä. Kunnioitetaan toisia sellaisina kuin he ovat.
 • Huolehditaan siitä, että kaikki saavat osallistua toimintaan ja yhdessäoloon eikä ketään suljeta ulos.
 • Kunnioitetaan toistemme rajoja. Ei tarkoittaa aina ei.
 • Minkäänlainen kiusaaminen, häirintä tai vähättely ei ole hyväksyttävää. Tämä koskee sekä sanallista, koskettelevaa että tuijottavaa käytöstä. 
 • Tapahtumissa on aina vähintään yksi vastuuhenkilö, joka huolehtii, ettei häirintätapauksia satu. Jos koet itse tai huomaat kiusaamis-, riita- tai tilojen väärinkäyttötapauksia, ota yhteyttä tapahtuman häirintäyhteyshenkilöön, osakunnan kuraattoriin tai osakunnan toiminnanohjaajaan.
 • Jos jotain vakavampaa sattuu, älä epäröi soittaa hätänumeroon 112. Ilmoita asiasta myös jollekulle häirintäyhdyshenkilölle, tai toiminnanohjaajalle, isännälle tai tapahtuman järjestäjälle. Alla olevasta linkistä löytyy myös kriisiviestinnän ohjeet.
 • Pidetään huolta itsestämme ja toisista.
 • Hämäläis-Osakunnalla on olemassa nettisivuillaan häirintälomake, johon kuka vain voi täysin anonyymisti raportoida osakunnan toiminnassa kokemastaan häirinnästä. Häirintälomaketta lukee ainoastaan kuraattori. Lisäksi Hämäläis-Osakunnalla on häirintäyhdyshenkilö, johon voi vastaavissa tilanteissa ottaa yhteyttä.
 • Osakunnan tilat ovat valitettavasti esteellisiä.