Hämäläis-Osakunnan kolmas historiateos “Aatteita ja osakuntahenkeä” kertoo osakunnan historian vuosina 1970-2020. Teos tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman suomalaisen opiskelijaliikkeen historiaan ja kehitykseen. Itsenäinen teos tarjoaa odotetun jatkon Seppo Kuusiston kahdelle aiemmalle historiateokselle (1978).
Kirjaa myydään Hämäläis-Osakunnalla osakunnan päivystysaikoina sekä osakunnan kirjastolla kirjaston aukioloaikoina maanantaista 19.10. alkaen. Tule noutamaan omasi hintaan 20€ (osakunnan nykyiset jäsenet) ja 30€ (muut). Kirjastolla maksuvälineenä käy ainoastaan Mobilepay, muut maksutavat käyvät osakunnalla. Kirja on myös mahdollista tilata esimerkiksi suoraan kustantajalta.
Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Tavastialla toukokuussa 2021. Tilaisuudesta viestitään kevään aikana lisää, ja tilaisuuden tarkoituksena on koota eri vuosikymmenien osakuntalaiset yhteen juhlistamaan kirjan julkaisua.
“Valtasiko radikaalivasemmisto osakunnan? Miten kolmostiellä oleva Toijalan mutka liittyy Hämäläis-Osakuntaan? Mistä sai alkunsa Helsingin opiskelijapiireissä legendaarinen Hämiksen Wappu? Näihin tarinoihin pääset sukeltamaan syventymällä tähän teokseen, joka tiivistää yksiin kansiin järjestömme vaiherikkaan ja elämänmakuisen matka 50-vuoden ajalta.
Hyvä lukija, ota hyvä asento ja nauti hämäläisen hitaalla hartaudella luodun järjestömme vaiherikaasta tarinasta. Se tuo iloa ja toivoa koronapandemian rajoitusten ympäröivään arkeemme.” – Jyrki Eriksson, osakunnan historiatoimikunnan puheenjohtaja.
Yhteiskunnallista vaikuttamista, rockklubi ja muuttuva opiskelijayhteisö – Hämäläis-Osakunnan kolmas historiateos on julkaistu!
Tarkastelun kohteena olevaa ajanjaksoa sävyttävät monet muutokset osakunnan toimintaympäristössä. Helsingin yliopiston osakuntalaitos oli 1970-luvun alkuun tultaessa ajautunut kriisiin ja sen ennustettiin päätyvän historian romukoppaan muutamassa vuodessa. Hämäläis-Osakunta oli yksi harvoja osakuntia, jotka kykenivät uudistamaan toimintaansa ja tarjoamaan palveluitaan yhä laajemmalle opiskelijajoukolle. Näistä ajoista lähtien osakunta onkin ollut jäsenmäärältään Suomen suurin.
”On erittäin hienoa, että osakunnan viimeiset 50 vuotta on viimein saatu yksiin kansiin. Hämäläis-Osakunnan historia on merkittävä osa suomalaista opiskelijaliikkeen historiaa, ja uusin historiateos auttaakin osakuntaa ja sen lähiyhteisöjä ymmärtämään, miten osakunnasta on tullut nykyisen näköinen.”, iloitsee Hämäläis-Osakunnan inspehtori professori Tiina Paunio.
Teos tuo uutta näkökulmaa Helsingin yliopiston opiskelijoiden aatteelliseen kehitykseen 1970-luvulta nykypäivään yliopiston suurimman opiskelijayhteisön kautta tarkasteltuna. Kirja myös tarkentaa kuvaa viime vuosikymmenten opiskelijamaailmassa vaikuttaneista aatesuuntauksista, niiden kehityksestä ja keskinäisestä vuorovaikutuksesta.
Viimeksi kuluneen puolen vuosisadan aikana Hämäläis-Osakunta on lyönyt leimansa paitsi Helsingin yliopiston opiskelijaelämään, myös lukuisille muille elämänaloille. Ilman sitä näyttäisivät toisenlaisilta koko Suomen rockklubiskene, pääkaupunkiseudun teatteritarjonta kuin kolmostien linjauskin.
Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Tavastialla toukokuussa 2021. Tilaisuudesta ja tilaisuuden tarkasta ajankohdasta viestitään tarkemmin lähempänä ajankohtaa.
Lari Ahokas
Aatteita ja osakuntahenkeä – Hämäläis-Osakunnan historia 1970–2020
ISBN 978-952-222-694-5
Sisällysluettelo
Lisätiedot:
Topias Tolonen, Hämäläis-Osakunnan kuraattori. puh. 040 5345 896
Jyrki Eriksson, Hämäläis-Osakunnan historiatoimikunnan puheenjohtaja. puh. 040 8290 617
Hämäläis-Osakunta on vuonna 1653 perustettu poikkitieteellinen Helsingin yliopiston piirissä toimiva opiskelijajärjestö, joka tarjoaa toimintaa, asuntoja ja yhteisön Hämäläisille ja hämäläismielisille opiskelijoille. Osakunnan toiminta keskittyy Hämäläisten talolle Helsingin Kampissa, ja osakunnassa toimi vuonna 2019 n. 800 eri alojen opiskelijaa. Lisätietoja osakunnasta: hamalais-osakunta.fi