SAUNAN KÄYTÄNTEISTÄ

Hyvät hämäläiset saunan ystävät,

ohessa löytyy tiivistetty tietopaketti saunan käytöstä ja käytänteistä.

 

1. SAUNAVUOROT

Sauna lämpiää yleensä iltaisin n. klo 19 alkaen, maanantaista torstaihin. Tällöin on kerhojen ja valiokuntien järjestämien ohjelmien (maanantaijumppa, teeilta, tanssikurssit) jälkeen yleinen saunavuoro, jonne kaikki osakuntalaiset ovat tervetulleita.

Yleiset saunavuorot ovat lähtökohtaisesti sekavuoroja.

Sauna ja Hikiä ovat varattavissa kerhojen ja valiokuntien tapahtumiin. Varaamista suositellaan yleisten vuorojen ulkopuolelle (pe/la/su), mutta varauksen voi tehdä myös vakiovuoropäiville, kunhan asiasta tiedottaa kattavasti ja hyvissä ajoin muille saunan käyttäjille.  Jos saunatiloihin ei ole varauksia, on sauna osakuntalaisten vapaassa käytössä. Saunan voi lämmittää omatoimisesti, jos saunojia on vähintään seitsemän. Saunomishalukkuutta voi tiedustella ”Hämiksen saunaseura” -telegram-ryhmässä, johon myös lämmittäjien on kohteliasta ilmoittaa saunan lämpiämisestä muina kuin yleisten vuorojen aikoina.

2. SAUNAN LÄMMITTÄMINEN

Kiukaan ohjauspaneeli löytyy pyykkihuoneesta (ovi Hikiän tiskin takana). Ovi pidetään yleensä lukossa ja tarvittaessa avausta voi pyytää osakunnan virkailijoilta (tai päivystävältä päävirkailijalta toimiston ollessa auki). Kiuas kytkeytyy itsestään pois päältä 4 h lämmityksen aloituksesta. Lämmityksen voi myös ajastaa paneelista. TÄRKEÄÄ: Laitettaessa kiuas päälle on ehdottomasti varmistettava, että saunan ovi on kiinni, eikä kiukaan päällä ole mitään! Tämä pätee myös ajastusta käytettäessä!

3. PYYHKEET JA PESUAINEET

Voit käyttää saunalla omaa pyyhettä. Saunojien käytössä on myös yhteisiä pyyhkeitä, jotka löytyvät rappukäytävän oven viereisestä kaapista. Käyttäessäsi yhteisiä pyyhkeitä osallistuthan myös (käyttöasteesi mukaan) pyyhkeiden pesuun – ks. ohjeet pyykkikaapin ovesta. Voit esimerkiksi laittaa pyyhkeitä pesuun saunomisen / saunan lämmityksen ajaksi ja siirtää lähtiessäsi pyyhkeet kuivausrumpuun kuivaukseen.

Jos saunot vähintään n. 2 kertaa viikossa, voit merkitä pukuhuoneesta itsellesi naulakkopaikan, jossa säilyttää pyyhettä. Tällöin sitä ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen, mikä säästää vaivaa ja luontoa. Käydessäsi esim. kerran viikossa harkitse oman pyyhkeen käyttöä pyykin säästämiseksi. Käyttäessäsi säännöllisesti yhteisiä pyyhkeitä osallistuthan pyykkihuoltoon.

Pyyhkeet jätetään kuivumaan pukuhuoneen naulakoihin (tyhjiin voi vapaasti ripustaa kuivumaan), pyykkihuoneesta löytyvälle telineelle, tai jos nämä ovat kaikki täynnä, levitettynä ilmavasti Hikiän tuolien selkänojalle.  Kuivat pyyhkeet voi siirtää pyykkikoriin.

Suihkuhuoneessa on saunojien käytössä shampoita ja pesuaineita, sekä pukuhuoneessa mahdollisesti muita hygienia/kosmetiikkatarvikkeita (meikinpoisto, deodorantti jne.). Jos jokin tuote loppuu, hävitä tyhjä pakkaus ja merkitse pukuhuoneen ovessa olevaan toive/puutelistaan mitä tarvitaan lisää. Voit myös esittää toiveita saunalla tarvittavista hygienia- ym. tuotteista ja tarvikkeista saunamajurille.

4. PALOTURVALLISUUS JA OVET

Pukuhuoneessa on palohälytin, joka on herkkä vesihöyrylle. Pukuhuoneen ja suihkuhuoneen välinen ovi on siksi muistettava sulkea saunomisen aikana. Jos hälytys alkaa soida, tarkista onko hälytys aiheellinen, eli palaako/savuaako jossain. Jos olet varma, että hälytys on aiheeton, ota välittömästi yhteys toiminnanohjaajaan, joka ilmoittaa vartiointiliikkeelle asiasta. Muussa tapauksessa hälytystä tullaan tarkastamaan vartiointiliikkeestä, joka laskuttaa aiheettomasta käynnistä. Rappukäytävään johtava palo-ovi on pidettävä suljettuna, erityisesti kun saunalle ei jää ketään.

5. SAUNOMISEN JÄLKEEN (erityisesti lähtiessäsi viimeisenä!)

Jos sauna on kuiva, sammuta kiuas paneelista. Jos sauna näyttää märältä, on hyvä jättää kiuas vielä päälle, jolloin se sammuu automaattisesti itsestään.

Kuivaa pesuhuoneen lattia lastalla. Pesuhuoneen ja pukuhuoneen ovet voi jättää raolleen tuulettumaan, jos pesuhuoneessa ei ole tiivistyvää vesihöyryä (ks. paloturvallisuus -kohta).

Parvekkeen ovet on laitettava lähtiessä kiinni, samoin pyykkihuoneen ja rappukäytävän ovet.

Tarkista, että märät pyyhkeet on jätetty asiallisesti kuivamaan ja että Hikiälle ei jää likaisia tiskejä, ruokia, tölkkejä tai muita roskia. Jokainen saunoja luonnollisesti vastaa jälkiensä siivoamisesta, mutta on hyvä tapa jättää tilat vähän siistimmäksi kuin ne olivat tullessa.

6. HÄIRINTÄ TAI EPÄASIALLINEN KÄYTÖS

Häirintää tai loukkaavaa tai epäasiallista käytöstä ei missään tapauksessa tarvitse sietää saunalla(kaan). Näihin puuttuminen on kaikkien saunojien vastuulla. Kohdatessasi tai nähdessäsi häirintää, ota ensisijaisesti asia puheeksi ko. henkilön kanssa. Häiriön toistuessa tai jos tilanne ei ratkea, ilmoita asiasta saunamajurille, päävirkailijoille tai kuraattorille. Pidetään sauna kaikille siistinä, turvallisena ja miellyttävänä paikkana!

Vaikka yllä oleva lista vaikuttaa ehkä pitkältä, on saunan käyttö oikeasti helppoa ja mukavaa. Neuvoa voi aina kysyä muilta sanojilta tai saunamajurilta, jotka auttavat mielellään. Ilmainen ja yleensä osakuntalaisten vapaassa käytössä oleva kattosauna kaupungin parhaalla paikalla, osakunnan tarjoamat pyyhkeet ja pesuaineet sekä hyvä saunaseura ovat luksusta, josta kannattaa nauttia!