Hämäläis-Osakunnan Laulajat (HOL)

Hämäläis-Osakunnan Laulajat on maamme vanhin akateeminen sekakuoro, jossa kunnianhimoinen musiikinteko yhdistyy sopusointuisesti monimuotoiseen hauskanpitoon.

Kuorossa on noin kolmekymmentä laulajaa, joista suurin osa on Helsingin yliopiston opiskelijoita. HOL harjoittelee tiistaisin klo 18–21 Hämäläis-Osakunnan talolla Kampissa. Kuoron koelaulut järjestetään lukukausien alkupuolella, mutta voit aina ottaa yhteyttä sähköpostitse hol.rekrytointi (at) gmail.com, jos laulaminen tasokkaassa ja mukavassa seurassa kiinnostaa. HOLlin moninaiset upeat saavutukset eivät tarkoita, että kaikki yksittäiset laulajat olisivat täydellisiä muusikoita. Rohkeasti mukaan vaan ja koelauluihin!

HOL esiintyy säännöllisesti Helsingissä ja Hämeessä. Omien konserttien ja pienyhtye-esiintymisten lisäksi kuoro laulaa usein osakunnan juhlissa ja muissa akateemisissa tilaisuuksissa. Syksyllä 2018 HOL toimi Teatro Productionsin tuottaman Vincenzo Bellinin Norma -oopperan kuorona Sellosalissa ja vieraili kesällä 2019 Narvan oopperajuhlilla produktien tiimoilta. Keväällä 2019 HOL juhli 90-vuosijuhliaan näyttävästi. Juhlakonsertissa ensiesitettiin kuoron basson Antti Suomalaisen HOLille säveltämä Maan tervehdys -kappale. Vuonna 2020 maailmanlaajuinen koronapandemia keskeytti ikävästi kuorotoiminnan, mutta kesällä 2020 kuvattu Maan tervehdykseen tuotettu musiikkivideo saatiin poikkeusoloissa julkaistua maaliskuussa 2021.

Vuoden 2022 keväällä HOL konsertoi Kangasalan urkupäivillä. Ohjelmistossa kuultiin muun muassa yhdessä urkuri Markku Mäkijärven kanssa esitetty Arvo Pärtin teos Berliner Messe. 

Ulkomailla HOL on vieraillut vuosien varrella ahkerasti. Euroopan nuorisokuoroliiton ainoana suomalaisjäsenenä HOL on osallistunut vuodesta 1979 alkaen kolmen vuoden välein järjestettäville kansainvälisille Europa Cantat -festivaaleille. Koronapandemian vuoksi ulkomaanmatkoja ei olla voitu järjestää aivan viime vuosina. Viimeksi HOL matkasi kesällä 2018 Europa Cantat -festivaaleille Tallinnaan, ja kesäkuussa 2017 konserttivieraili Pariisiin. Ulkomaanmatkat tarjoavat kuorolaisille ainutlaatuisia keikkakokemuksia ja ikimuistoisia yhteisiä elämyksiä.

HOL on osallistunut menestyksekkäästi myös kuorokatselmuksiin. Kesällä 2009 HOL ylsi Tampereen Sävelessä korkeimpaan mahdolliseen arvioon, kolmeen kultaleimaan, ja kesällä 2015 kuoro palkittiin kahdella kultaleimalla ja kuoron silloinen johtaja Iida Antola taitavan nuoren johtajan palkinnolla.

HOL on levyttänyt ahkerasti. Tuorein levy Heijastuksia ilmestyi keväällä 2019. Levylle on tallennettu kevään 2018 ohjelmisto, pohjoismaalaisia ja ranskalaisia kuoroteoksia. Alilo! Lauluja seimen äärellä, kuoron ensimmäinen omakustanne-cd, ilmestyi jouluna 2011 ja sisältää sekä HOLlin perinteistä joulumusiikkia että tuoreempia sävellyksiä. Syksyn 2010 julkaisu Ajan aallot − Sekakuoromusiikkia romantiikan ajan Helsingistä taas koostuu pääosin unohdetuista 1800-luvun lopun kuoromusiikin helmistä. 80-vuotisjuhlan alla keväällä 2009 julkaistu Lehdellä − Among the Leaves sai erinomaiset arvostelut, valittiin vuoden kuorolevyksi ja oli ehdolla Emma-palkinnon saajaksi.

Konserttien ja harjoittelun ohella HOL järjestää monipuolista vapaa-ajan ohjelmaa jäsenilleen. HOLlin viikkotreenien yhteydessä kuorolaiset jatkavat usein iltaa vapaamuotoisen seurustelun merkeissä. Kuoron saunaillat kausien alussa ovat erinomainen tapa tutustua muihin laulajiin, samoin kuin kuoroleirien yhteydessä järjestettävä iltaohjelma sekä kuorositsit, joita on juhlittu muun muassa oopperat ja musikaalit -teemalla. Kesällä kuorolaiset kokoontuvat perinteikkäälle Eskon päivän piknikille ja syyskauden HOL aloittaa osallistumalla Art Goes Kapakka -kaupunkifestivaalin Kuorojen kierrokselle. 

Kvartettitoiminta – tilaa HOL juhliisi!

HOL esiintyy myös pienempinä kokoonpanoina ja on tilattavissa erilaisiin tilaisuuksiin esiintymään. Lauluesitys on oiva tunnelman luoja ja sopii ohjelmanumeroksi niin pikkujouluihin, perhejuhliin, muistotilaisuuteen kuin väitöskaronkkaankin. Katso alhaalta muutamia esimerkkejä perusohjelmistostamme tai ehdota omia kappaleitasi tilaisuuden ohjelmaksi! Ohjelmisto räätälöidään aina tilaisuuden mukaan.

Isänmaallisia lauluja:
Finlandia”, “Suomen laulu”, “Häme-laulu”, “Kesäpäivä Kangasalla

Suomi-klassikoita:
Nuoruustango”, “On suuri sun rantas autius”, “Lapsuuden toverille”, “Kesäillalla”, “Lauvantai-ilta”

Ulkomailta:
Can’t help falling in love”, “Ei saa mitte vaiki olla”, “Lilja, Ruusu, Kirsikkapuu (Scarborough fair)”, “Uti vår hage

Juomalauluja:
Reinin viiniä”, “Jos kaikki Suomen järvet”, “Nostakaamme malja”, “Hyvät ystävät, juhla voi alkaa”

Ota yhteyttä ja tilaa esitys: hol.kvartetti (at) gmail.com

Hinnasto:
kvartetti, 1–4 kappaletta (yksi setti): 300 €
kvartetti, 5–6 kappaletta (kaksi settiä): 400 €
tuplakvartetti, 1–4 kappaletta (yksi setti): 400 €
tuplakvartetti, 5–6 kappaletta (kaksi settiä): 500 €

Lyhyen varoitusajan lisä:
alle 2 viikkoa 50 €
alle 1 viikko 100 €

Johtaja Hiski Wallenius

Kuoronjohtaja Hiski Wallenius valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2021 ja suoritti samalla kuoronjohdon A-tutkinnon. Hänen opettajiaan ovat olleet mm. Jani Sivén, Heikki Liimola, Pasi Hyökki ja Carsten Seyer-Hansen. 

Hämäläis-Osakunnan Laulajien taiteellisena johtajana hän aloitti vuonna 2020. Hän toimii myös Akateemisen mieskuoro Psaldon sekä Graduale-kuoron taiteellisena johtajana. Vuosina 2021–2022 hän vieraili Helsingin tuomiokirkon kamarikuoro Viva voxin johtajana. Hän on toiminut myös lääkärikuoro Medicanton sekä Suomen Laulun varajohtajana ja korrepetiittorina. Wallenius on toiminut harjoittajana ja säestäjänä Cantores Minores-poikakuorossa, jossa hän itsekin lauloi lapsena. 

Wallenius toimii Lauttasaaren seurakunnan A-kanttorin virassa. Hän on ollut perustamassa uusia Lauttasaaren musiikkijuhlia ja toimii niiden taiteellisena johtajana.