Hämäläis-Osakunnan Laulajat (HOL)

Hämäläis-Osakunnan Laulajat on maamme vanhin akateeminen sekakuoro, jossa kunnianhimoinen musiikinteko yhdistyy sopusointuisesti monimuotoiseen hauskanpitoon.

Kuorossa on esiintymiskokoonpanosta riippuen kolmesta-neljäänkymmentä laulajaa, joista suurin osa on Helsingin yliopiston opiskelijoita. HOL harjoittelee tiistaisin klo 18−21 Hämäläis-Osakunnan talolla Kampissa. Otamme uusia laulajia yleensä lukukausien alkupuolella, mutta voit aina ottaa yhteyttä musiikilautakuntaamme hol-ml(at)helsinki.fi, jos laulaminen tasokkaassa ja mukavassa seurassa kiinnostaa. HOLlin moninaiset upeat saavutukset eivät tarkoita, että kaikki yksittäiset laulajat olisivat täydellisiä muusikoita. Rohkeasti mukaan vaan ja koelauluihin!

HOL esiintyy säännöllisesti Helsingissä ja Hämeessä. Omien konserttien ja pienyhtye-esiintymisten lisäksi kuoro laulaa usein osakunnan juhlissa ja muissa akateemisissa tilaisuuksissa. Syksyllä 2018 HOL toimi Teatro Productionsin tuottaman Vincenzo Bellinin Norma -oopperan kuorona Sellosalissa ja vieraili kesällä 2019 Narvan oopperajuhlilla produktien tiimoilta. Keväällä 2019 HOL juhli 90-vuosijuhliaan näyttävästi. Juhlakonsertissa ensiesitettiin kuoron basson Antti Suomalaisen HOLille säveltämä Maan tervehdys -kappale. Vuonna 2020 maailmanlaajuinen koronapandemia keskeytti ikävästi kuorotoiminnan, mutta kesällä 2020 kuvattu Maan tervehdykseen tuotettu musiikkivideo saatiin poikkeusoloissa julkaistua maaliskuussa 2021.

Ulkomailla HOL vierailee usein. Euroopan nuorisokuoroliiton ainoana suomalaisjäsenenä HOL on osallistunut vuodesta 1979 alkaen kolmen vuoden välein järjestettäville kansainvälisille Europa Cantat -festivaaleille. Viimeksi HOL matkasi kesällä 2018 Europa Cantat -festivaaleille Tallinnaan, ja kesäkuussa 2017 konserttivieraili Pariisiin. Ulkomaanmatkat tarjoavat kuorolaisille ainutlaatuisia keikkakokemuksia ja ikimuistoisia yhteisiä elämyksiä.

HOL on osallistunut menestyksekkäästi myös kuorokatselmuksiin. Kesällä 2009 HOL ylsi Tampereen Sävelessä korkeimpaan mahdolliseen arvioon, kolmeen kultaleimaan, ja kesällä 2015 kuoro palkittiin kahdella kultaleimalla ja kuoron silloinen johtaja Iida Antola taitavan nuoren johtajan palkinnolla.

HOL on levyttänyt ahkerasti. Tuorein levy Heijastuksia ilmestyi keväällä 2019. Levylle on tallennettu kevään 2018 ohjelmisto, pohjoismaalaisia ja ranskalaisia kuoroteoksia. Alilo! Lauluja seimen äärellä, kuoron ensimmäinen omakustanne-cd, ilmestyi jouluna 2011 ja sisältää sekä HOLlin perinteistä joulumusiikkia että tuoreempia sävellyksiä. Syksyn 2010 julkaisu Ajan aallot − Sekakuoromusiikkia romantiikan ajan Helsingistä taas koostuu pääosin unohdetuista 1800-luvun lopun kuoromusiikin helmistä. 80-vuotisjuhlan alla keväällä 2009 julkaistu Lehdellä − Among the Leaves sai erinomaiset arvostelut, valittiin vuoden kuorolevyksi ja oli ehdolla Emma-palkinnon saajaksi.

HOL esiintyy myös pienempinä kokoonpanoina ja on tilattavissa erilaisiin tilaisuuksiin esiintymään − ota yhteyttä ja tiedustele perusohjelmistoamme, tai ehdota omia kappaleita tilaisuuden ohjelmaksi.

Johtaja Hiski Wallenius

Hiski Wallenius (s. 1996) valmistui musiikin kandidaatiksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta keväällä 2018
kirkkomusiikin ja urkujen aineryhmästä suorittaen vuonna 2019 kuoronjohdon B-tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Hän viimeistelee opintojaan maisteriohjelmassa samassa aineryhmässä valmistellen kuoronjohdon A-tutkintoaan tarkoituksenaan valmistua keväällä 2021 musiikin maisteriksi. Hänen opettajiaan ovat olleet mm. Jani Sivén, Heikki Liimola, Pasi Hyökki ja Carsten Seyer-Hansen.

Wallenius aloitti Hämäläis-Osakunnan Laulajien taiteellisena johtajana syksyllä 2020. Hän toimii myös Graduale-kuoron taiteellisena johtajana. Kevätkaudella 2021 hän vierailee Helsingin tuomiokirkon kamarikuoro Viva voxin johtajana. Hän on toiminut myös lääkärikuoro Medicanton taiteellisena johtajana sekä Suomen Laulun varajohtajana ja korrepetiittorina. Wallenius toimii niin ikään harjoittajana ja säestäjänä Cantores Minores – poikakuorossa, jossa hän itsekin lauloi lapsena. Hän on kysytty kuorojen harjoittaja ja säestäjä muissakin kuoroissa pääkaupunkiseudulla.

Wallenius on työskennellyt vs. kanttorina mm. Oulunkylän seurakunnassa  ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa. Hän on suorittanut urkujensoitosta B-tutkinnon 2019 professori Olli Porthanin johdolla. Urkurina hän esiintynyt useissa konserttisarjoissa (mm. Helsingin urkukesä, Kotkan urkuviikko) matineoissa sekä täydentänyt opintojaan mestarikursseilla (mm. James David Christie, Daniel Zaretsky). Hän on myös toiminut urkurina useiden kuorojen konserttiprojekteissa (mm. Tapiolan Kamarikuoro, Dominante ja Suomen Laulu).

Kuorolaisille

HOLlin härintälomake


Levytykset

Tilaa levyjä suoraan kuorolta: hol.levy@gmail.com

Alilo! Lauluja seimen äärellä (2011)

Alilo! Lauluja seimen äärellä on paitsi kokoelma perinteisiä ja jopa 900 vuotta vanhoja joululauluja, myös ensilevytys arvostettujen nykysäveltäjien, Alex Freemanin (s.1972) ja Matthew Whittallin (s.1975) HOLlia varten kirjoittamille kappaleille. Teokset lainaavat niin englantilaista joululauluperinnettä kuin sointipuhdasta renessanssilauluakin; ne soivat meditatiivisen rauhoittavissa harmonioissa ja levittävät riemukkaan soinnikasta joulun ilosanomaa.

HOLCD1

Saatavuus
Kuorolta (15 € + postikulut)
Helsingin Musiikkitalon Fuga-myymälä (Mannerheimintie 13a)

 

Ajan aallot − sekakuoromusiikkia romantiikan ajan Helsingistä (2010)

ajan_aallot_thumbTälle levylle HOL on kaivanut musiikkikirjastojen takahuoneiden nuottikasoista kiinnostavaa, viehättävän romanttista – ja vähän hupaisaakin – suomalaisen kuoromusiikin varhaishistoriaa. Ajan aallot on Helsingin kaupunginmuseolle levytetty teos, joka sisältää pääosin unohtunutta varhaista suomalaista sekakuoromusiikkia Fredrik Paciuksen lauluista 1840-luvulta Oskar Merikannon kuoroteoksiin 1900-luvun alkuvuosilta. Levyllä soivat niin hempeä romantiikka kuin paatoksellinen isänmaallisuus.

Lue levyn taustasta lisää Sulasol-lehdessä julkaistusta artikkelista, jonka on kirjoittanut kuorolainen ja historiantutkija Jere Jäppinen.

HOLlin kooste arvioista (PDF)

HKMCD4

Saatavuus

 

Lehdellä − Among the Leaves (2009)

Vuoden kuorolevy 2009

lehdella_thumbLehdellä – Among the Leaves heijastelee sävellysten ja niiden pohjalla olevien tekstien kautta ihmisen ja luonnon suhdetta – suurta aihepiiriä, johon ei löydy yksinkertaisia selityksiä. HOLlin levy koostuu valtaosin tilausteoksista kuoron nimikkosäveltäjiltä.

Levyllä on suomalaistuneiden pohjoisamerikkalaissäveltäjien Alex Freemanin ja Matthew Whittallin, HOL:n kuoronjohtajanakin 1950-luvulla toimineen Jarmo Parviaisen sekä nuoren tamperelaisen Juho Miettisen musiikkia. Teoksissa on käytetty monipuolisesti luontoa käsitteleviä tekstejä muun muassa japanilaisen haikumestari Taneda Santōkan, meksikolaisen Octavio Pazin sekä oman lyyrikkomme Aaro Hellaakosken tuotannosta.

Levy oli vuoden 2009 Emma-ehdokkaana, ja Suomen kuoronjohtaja yhdistys palkitsi levyn vuoden 2009 kuorolevynä. Kuoronjohtajayhdistyksen raati kuvaa teosta:

”Äänitteestä välittyy eheä taiteellinen näkemys, joka kattaa kaikki osa-alueet teosvalinnoista ja tulkinnoista oivaltavaan esittelyesseeseen. Yleissävyltään lyyriset teokset on karakterisoitu taitavasti, mikä tuo kuuluville tarkkaan rajatun teeman sisäisen moninaisuuden. Kallion tulkinnoissa on harvinaista herkkyyttä ja hienostuneisuutta, ja HOL toteuttaa ne täsmällisesti, puhtaasti ja sisäistyneesti. Matthew Whittallin Shiki-teoksen korvat avaava taltiointi muistuttaa uuden kuoromusiikin soinnillisista ulottuvuuksista.”

Alban kooste arvioista

HOLlin kooste arvioista (PDF)

Alba NCD39

Saatavuus


Vanhemmat levytykset

Näitä vanhempia levyjä on saatavilla rajallisesti ja vain lp- tai c-kasettimuodossa. Jos olet kiinnostunut, kysy lisää!

gHOSts in HOLlywood (1990)

Hämäläis-Osakunnan Laulajat ja Juha Kuivanen Hämäläis-Osakunnan Soittajat

Holslp 101

Kärlek och död – pohjoismaista kuoromusiikkia (1988)

Hämäläis-Osakunnan Laulajat ja Juha Kuivanen

Kunniapunnus – Ylen vuoden 1989 paras harrastajakuoroäänite

Holp 107

Joululauluja (1985)

Hämäläis-Osakunnan Laulajat ja Klaus Hildén

Hollp 105

Iltojeni ilo (1981)

Hämäläis-Osakunnan Laulajat ja Martti Neuvonen

Holp 103

Hämäläis-Osakunnan Laulajat (1974)

Hämäläis-Osakunnan Laulajat ja Martti Neuvonen

Holp 101